Burna debata

(Video) Z ročno žago na pol prežagali harmoniko, Gašper Fabjančič z opravičilom vsem, ki jih je to prizadelo

D.K.
10. 3. 2024, 15.20
Posodobljeno: 10. 3. 2024, 20.42
Deli članek:

Družbena omrežja je danes dopoldne preplavil videoposnetek, ki je med uporabniki izzval burno debato.

Posnetek zaslona
Z ročno žago so harmoniko oz. meh prerezali na pol

Na Facebook strani Iniciativa za zaščito Slovenske kvintetovske glasbe in Klavirske harmonike so dopoldne objavili videoposnetek, na katerem je prikazano, kako so mladi glasbeniki z ročno žago na pol prerezali harmoniko.

Pod objavo se je vsul plaz kritik, na katere se je kmalu odzval tudi lastnik harmonike Gašper Fabjančič. "Pozdravljeni! Vsi “ta pametni”, ki imate toliko za povedat, naj vam povem, da je meh tako in tako bil uničen. Na osmici smo se pač sprostili in naredili malo showa. V tem ne vidim sploh nobenega problema. Harmonika je moja in z njo lahko počnem, kar me je volja. Harmonike nimam samo ene, v glasbo vlagam vse svoje prihranke, vem, koliko kaj stane," je v komentarju pod posnetkom zapisal slovenski glasbenik, ki je v igranju na harmoniko v preteklosti požel številne uspehe, igranje na harmoniko pa tudi poučuje. Svoje mnenje pa je Florjančič delil tudi na njegovem Facebook profilu, vendar ga je kasneje zbrisal. 

Številni uporabniki družbenega omrežja z njegovo prvotno obrazložitvijo vseeno niso bili zadovoljni, med drugim so mu očitali, da se gre "za princip in spoštovanje do inštrumenta, proizvajalca, glasbe". Nekateri so dodali, da je vsaka reklama dobra, spet drugi so jim za dejanje čestitali. 

Nad Fabjančiča ostro tudi Rošer

Na dogajanje se je sicer ostro odzval tudi priznan učitelj harmonike Klemen Rošer, ki je zapisal: "Meh nov ali obrabljen, sploh ni pomembno … Do harmonike (če imaš primeren odnos do nje) in do glasbe, katera se z njo izvaja, se takole ne obnaša. Sramota … Zaradi takšnih modelov se spoštovanje do harmonike, katerega so tako težko prigarali cenjeni mojstri, kot so Slak, Mihelič, Klavžar, Lupinc, Klinc, Sotošek in drugi, izgublja. Sram me je že samo, ko tole gledam. In ni dolgo nazaj kar sem videl že eden takšen posnetek iz strani nekoga, ki bi pričakoval da ima odnos do tega glasbila malo večji … Malo se “sestavite” in naredite za harmoniko kaj več od tega. Upam, da kdo premore vsaj kanček kakovostnega avtorstva ali poustvarjanja in ne samo “show nebuloze”, ki naj ne bi spadale k tej glasbi … Za piko na i pa imate še učence, katerim ste vzor in tole gledajo. Kakšen odnos pa naj bi potem oni imeli do harmonike kasneje v življenju? Poden …"

Sledilo je opravičilo

V poznih popoldanskih urah se je na družbenem omrežju Facebook ponovno oglasil Florjančič, ki se je za storjeno opravičil. Kot je dejal, se čuti dolžnega, da glede videa pove nekaj besed, še posebej pa se je opravičil Vojku Kapšu. 

Fantje so namreč na pol prežagali harmoniko Kapš, podjetja Kapš Vojko s.p., kjer izdelujejo visoko kvalitetne harmonike, ki temeljijo na izkušnjah 50-letne tradicije.