Stavi na dramatičnost

Pesem Veronika že žanje prve odzive

S.Č.
22. 1. 2024, 09.22
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 09.22
Deli članek:

Vtisi ob pesmi se med znanimi obrazi Slovenije kar vrstijo.

facebook
Letos nas bo zastopala Raiven s pesmijo Veronika.

Pevka Raiven je v posebni oddaji na Radioteleviziji Slovenija razkrila svojo evrovizijsko skladbo, ki bo nosila naslov Veronika. Spremljajoč videospot, ki namiguje na dogajanje na evrovizijskem odru, je bil prav tako premierno predstavljen. Raiven, ki bo maja Slovenijo zastopala na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije, sedaj tudi uradno začenja priprave na svoj evrovizijski nastop pod sloganom: "Jaz sem. Ti si. Veronika."

Pesem Veronika izvira iz zgodbe o prvi ženski, obtoženi čarovništva na slovenskih tleh. Raiven je povedala, da pesem ni bila ustvarjena z namenom, da bi se z njo predstavila na Evroviziji, temveč se je osredotočila na dramatičnost, ki je ključna za učinkovito pripovedovanje zgodbe o Veroniki. Poudarila je, da je ustvarjala z mislijo na sodobnost, da bi pesem resonirala z letom 2024.

Pod pesmijo je Raiven podpisana kot avtorica glasbe in besedila, pri ustvarjanju pa ji je priskočil na pomoč Bojan Cvjetićanin, pevec skupine Joker Out, ki je Slovenijo zastopal lani na Evroviziji. Raiven je izpostavila, da bo pesem odpela v slovenščini, saj meni, da zvrst skladbe ne zahteva angleškega jezika.

Mnenja o pesmi med znanimi Slovenci, ki so že doživeli evrovizijsko izkušnjo, so pozitivna. Pevka Nuša Derenda, ki je Slovenijo zastopala leta 2001, meni, da ima "Veronika" potencial, Raiven pa želi, da uživa v svoji evrovizijski izkušnji. Alesh Maatko s portala Evrovizija.com opaža, da se bo Slovenija tokrat predstavila z umetniško in dramatično skladbo, ki odraža duh časa in nosi feministično sporočilo.

Glede na širok glasbeni kontekst na Evroviziji, ki ga izpostavlja tudi televizijska voditeljica Miša Molk, je pesem Veronika osvežujoča izbira, ki ne sledi klasičnim šablonam. Molk poudarja, da je glasbeni obseg na tekmovanju zelo širok, in opozarja, da tisti, ki menijo, da nekaj ne sodi na Evrovizijo, morda ne zmorejo odmika od svojega okusa. Voditeljica se nagiba k interni izbiri, ki se je uveljavila zadnji dve leti, saj je ta prinesla bolj kakovostne izvajalce in uspešnejše rezultate. Raiven in njena skladba Veronika tako odpirata vrata kakovostni in izraziti glasbi na evrovizijskem odru, s čimer Slovenija stavi na izvirnost in umetniško vrednost.