kraljeva družina

Bo tudi Karel III. sorodnikom odvzel nazive?

S.Č.
13. 11. 2023, 18.30
Posodobljeno: 14. 11. 2023, 09.23
Deli članek:

Po dejanju danske kraljice, ki je pred časom svojim sorodnikom odvzela nazive in s tem skrčila uradno kraljevo družino se poraja vprašanje, ali se bo enako zgodilo tudi v Veliki Britaniji.

Profimedia
Najmlajši člani angleške kraljeve družine.

Danska kraljica Margareta je s svojim dejanjem povzročila manjši vihar, ko je štirim od svojih osmih vnukov odvzela nazive princev in princes. Na seznamu so bili otroci njenega mlajšega sina, princa Joachima, ki nad njeno potezo ni prav nič navdušen. Z njim se strinja tudi žena, princesa Marie. Kraljica Margareta sicer dodaja, da ji je žal, ampak njena odločitev ostaja nespremenjena. 

Se bo enako zgodilo tudi na kraljevem dvoru v Angliji?

V kraljevi palači so njeno potezo ubesedili, da gre za odločitev "v skladu z drugimi kraljevimi hišami v Evropi". To je sprožilo val ugibanj, kateri evropski monarh naj bi še načrtoval zmanjševanje števila aktivnih članov velike kraljeve družine. Strokovnjaki na področju kraljevega dvora kot najverjetnejšega izpostavljajo novega britanskega kralja Karla III. Ob tem so se začele pojavljati govorice, da gre za usklajeno akcijo oz. dogovor med kraljevim dvorom na Otoku  ter na Danskem, s katerim bodo ugotovili kako funkcionira družina z manj aktivnimi člani. Poznavalci evropske aristokracije predvidevajo, da prav zato Archie in Lilibet, otroka princa Harryja, še nista dobila nazivov princa oz. princese, kralj Karel III. pa bi s tem lahko šel korak dlje in kraljevo družino zmanjšal iz 22 članov na le 7.

Nova skrčena kraljeva družina bi po navedbah poznavalcev vključevala še njegovo ženo Camillo, princa Williama kot prestolonaslednika, njegovo ženo Kate ter otroke, v prihodnje pa bi nazive princev in princes dobili le neposredni nasledniki kralja oz. kraljice. Nezanemarljiv razlog so tudi finance, saj aktivne člane kraljeve družine v največji meri financirajo davkoplačevalci. Z zmanjšanjem članov bi s tem zmanjšali tudi državno blagajno, kar pa je največkrat povod za spremembe.

Profimedia
Novi kralj Karel III.