Veliki koncert in nov album

Ob 40-letnici Šank Rocka se v skupino vrača Aleš Uranjek

M. T. V./STA
9. 5. 2023, 17.53
Posodobljeno: 9. 5. 2023, 17.54
Deli članek:

Skupino je že dvakrat zapustil, a bobnar pravi, da gre v tretje rado. "Skupaj smo se rodili, skupaj bomo umrli," obljubljajo fantje.

STA
Šank Rock

Skupina Šank Rock je na tiskovni konferenci s krajšim nastopom napovedala veliki koncert, s katerim bodo 16. junija v domačem Velenju zabeležili 40-letnico delovanja. Ob tem so razkrili še veliko novico, ki je zelo razveselila njihove zveste oboževalce: v skupino se je vrnil prvotni bobnar in ustanovni član Aleš Uranjek! Ta je iz benda že dvakrat izstopil, a upa, da drži pregovor, da gre v tretje rado. "Da so me znova sprejeli, sem jim moral obljubiti zvestobo do groba," se je pošalil Uranjek, fantje pa so na svojem Facebook profilu zapisali: "Skupaj smo se rodili, skupaj bomo umrli, smo danes obljubili zbranim na koncertu presenečenja." Uranjek je pojasnil, da je začutil, da je glasbeno kariero najlepše zaključiti z najboljšimi prijatelji, ki so hkrati najboljši glasbeniki, ter priznal, da so se mu vsa vrata v poslu odprla prav zato, ker je bil bobnar Šank Rocka.

Od prvotnih članov v skupini še vztrajata pevec Matjaž Jelen in basist Cveto Polak, kitarist Bor Zuljan pa je z njimi od leta 1990.

Skupino ustanovil pri šestnajstih letih

Za svoj začetek skupina šteje leto 1982, ko so bili povabljeni kot predskupina Pomaranči, že takrat pa so se odločili ustvarjati avtorsko glasbo. Polak in Uranjek sta leta 1982 povabila Jelena, da bi se jim pridružil kot pevec novega benda, ki se je ravno ustanavljal. "Takrat sem bil star 16 let," je povedal Jelen in dodal, da je verjel v to zgodbo in da se je odločitev izkazala za pravilno. Kot Šank Rock so nastali na temeljih skupine Feniks in istega leta nastopili pred Pomarančo v Ljubljani, Celju in Kranju.

Leta 1987 so izdali prvenec Pridite na žur in kmalu postali znani po Sloveniji. Kot enega od mejnikov v 40-letni zgodovini, v kateri se je zgodilo veliko dogodkov in tudi nekaj prekinitev delovanja, je Uranjek omenil uspešnico Metulj z druge plošče Dobro in zlo. Ko se je skladba "prijela na vseh radijskih postajah" in so bile naenkrat polne vse dvorane, je bila to po njegovi oceni prva prelomna točka.

Dinozavri iz časov brez družbenih omrežij

Kot drugo prelomno točko je navedel prihod klasično izobraženega kitarista Zuljana, ki je leta 1990 zamenjal Zvoneta Hrajnca. Takrat je "spet nastalo neko novo obdobje, najbolj plodno, največji hiti". Zuljan pa je svoje začetke pri Šank Rocku označil za naporne, predvsem zaradi poti, ki jo je za vaje moral prevoziti iz Nove Gorice v Velenje, ko še ni bilo avtoceste.

STA
V skupino se je vrnil Aleš Uranjek.

Danes se prištevajo med dinozavre, saj so nastali in delovali v drugačnem obdobju, ko še ni bilo družabnih omrežij. A kot je ocenil Jelen, se borba za priljubljenost začne v prostoru za vaje, pri čemer je najpomembneje, da verjameš v zgodbo benda. V vseh letih obstoja so Šank Rock odigrali med 1500 in 2000 koncertov. "V letih 1989 in 1990 smo imeli po 150 koncertov na leto, tudi po štiri na vikend," je povedal Polak.

Koncert z gosti in nov album

Na velikem koncertu ob obletnici bodo zagotovo razveselili z vsemi svojimi najbolj prepoznavnimi skladbami, kot so Jaz nimam noč za spanje, Metulj in Pravljica o mavričnih ljudeh, na odru pa se jim bodo pridružili številni gostje, na primer 6 Pack Čukur, Tomi Meglič iz skupine Siddharta, Tomislav Jovanović - Tokac iz skupine Dan D, Gregor Skočir iz Big Foot Mame, Žak iz zasedbe Mary Rose ter Natalija Verboten in Slovenski oktet. Na klaviaturah bo z njimi Samo Jezovšek, ki je v skupino prišel leta 2018.

Skupina je ob tem napovedala tudi izid novega albuma.