Slovenka leta

Milena Zupančič: "Presenečena, počaščena in hvaležna!"

N.S.
3. 3. 2023, 22.53
Posodobljeno: 4. 3. 2023, 09.54
Deli članek:

34. Slovenka leta, legendarna igralka Milena Zupančič, je bila nad zmago presenečena, je pa laskavi naziv sprejela počaščena in presrečna.

Šimen Zupančič
Ob razglasitvi Slovenke leta 2022.

Na letošnji prireditvi v Cankarjevem domu je laskavi naziv Slovenka leta 2022 prejela Milena Zupančič, ena največjih in najpomembnejših slovenskih igralk vseh časov.

S.R./M24
Slovenka leta 2022 Milena Zupančič, ki jo je zmaga iskreno presenetila, ob prejemu unikatnega kipca.

Vidno ganjena gledališka in filmska igralka je bila ob razglasitvi popolnoma presenečena. "Ko so izrekli moje ime, sem bila, priznam, do konca presenečena. Niti v sanjah si nisem predstavljala, da bom osvojla laskavi naziv. Kot sem povedala na odru, bi si naziv Slovenka leta zaslužila čisto vsaka od mojih sokandidatk, ki je vsaka zase izjemna. Pa ne samo me, ki smo bile danes tukaj na odru, ampak je še ogromno žensk, ki bi si ta naziv tudi zaslužile.  Sama sem počaščena in res hvaležna. Sem tako lepo presenečena, da sem kar malo brez besed," je za naš portal svet24.si povedala nova Slovenka leta. 

Šimen Zupančič
"Doma na polico ne bo mogel zaradi velikosti in teže, zagotovo pa bo na vidnem mestu," nam je zaupala Milena.

Ganjena in počaščena zmagovalka je poleg naziva v dar dobila tudi unikatni kipec priznane umetnice Ljubice Ratkajec Kočica. "Res je težak! (smeh) Prelepa umetnina, a zame kar malo pretežka ... Moram še razmisliti, kam bom kipec postavila doma, ker na polico ne bo mogel zaradi velikosti in teže, zagotovo pa bo na vidnem mestu," je še priznala nasmejana Milena Zupančič.

S.R./M24
Slovenka leta 2022 Milena Zupančič v družbi ostalih letošnjih nominirank.

Poleg zmagovalke je bilo za naziv Slovenka leta 2022 nominiranih še 10 žensk, vsaka s svojo navdihujočo zgodbo. Ena izmed dveh poklicnih gasilk v Sloveniji Suzana Anžur, nekdanja kriminalistka, ki je pomagala številnim žrtvam zlorab, Katja Bašič in modna oblikovalka in pionirka trajnostne mode v Sloveniji Matea Benedetti. Med najbolj vidnimi ženskami preteklega leta so bile še dr. Maja Čemažar, ki je življenje posvetila iskanju genskega zdravila proti raku, Gloria Kotnik, deskarka, ki je presenetila s senzacionalnim bronom na lanskih olimpijskih igrah, in zagrizena okoljevarstvenica Erika Oblak. Svoj pečat so v letu 2022 pustile tudi radijska voditeljica Tatjana Pirc, ustanoviteljica Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra Živa Ploh Peršuh, članica Forbesove lestvice tridesetih obetavnih Evropejcev pod trideset Urška Sršen in prevajalka Dušanka Zabukovec, ki je mnogim v slovenščino približala tuje svetove.