40 let čakalo v puščavi

Zapuščeno Elvisovo letalo prodali na dražbi

M. T. V.
14. 2. 2023, 09.56
Posodobljeno: 14. 2. 2023, 13.01
Deli članek:

40 let je luksuzno letalo čakalo v puščavi, zdaj ga je kupil anonimni kupec, ki je zanj odštel 260 tisoč dolarjev, kar je pravzaprav dokaj nizka vsota.

Aukcijska hiša Mecum
Elvisovo letalo je skoraj 40 let zapuščeno stalo na letališču.

Pevec Elvis Presley je bil zbiralec luksuznih avtomobilov, zelo rad pa je imel tudi letala, v svoji zbirki je imel kar tri. Januarja so enega od teh, Lockheed 1329 JetStar iz leta 1962, prodali na dražbi.

Letalo je sicer na zunaj precej zdelano, saj je skoraj 40 let 'počivalo' v puščavi na letališču Rosewell v Novi Mehiki. Elvis je letalo kupil leta 1976 za okoli 840 tisoč dolarjev in ga je uporabljal za prevoz na koncerte in druge nastope, skupaj z njim pa so pogosto potovali tudi člani njegove skupine in spremljevalni pevci.

Medtem ko je na zunaj letalo precej oguljeno, je notranjost še vedno zelo ohranjena in precej zanimiva, saj ponuja pogled v nekdanji zasebni letalski luksuz iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. V letalu, ki je lahko prevažalo devet potnikov, so še originalni z rdečim žametom prevlečeni stoli in kavč, z zlatom prevlečeni detajli (na primer pepelniki, zračniki, zaslonke za okna) in v leseni omari pospravljen 'center za zabavo' z radiem, kasetarjem in video predvajalnikom.

Aukcijska hiša Mecum
Notranjost letala

Letalo je na dražbo poslal prejšnji lastnik, kalifornijski poslovnež Jim Gagliardi, ki ga je kupil leta 2017 za 430 tisoč dolarjev in ga je nameraval spremeniti v zanimivost za svoje stranke in oboževalce pokojnega pevca, a se nato letala ni pritaknil, pravzaprav ga na letališče ni prišel niti pogledati. Zdaj ima nesrečno letalo novega lastnika, ki je zanj plačal 260 tisoč dolarjev. Vsoto je ponudil preko telefona in je želel zaenkrat ostati anonimen, tudi ni znano, kaj namerava z letalom.