S solzami v očeh

Denis Avdić reševalcu Maretu Bručanu: »Želim ti, da bi ostal brez dela«

N. N.
13. 2. 2023, 15.27
Posodobljeno: 13. 2. 2023, 15.40
Deli članek:

Denis Avdić Show na Radiu 1 je znan po tem, da poslušalce zabava, a hkrati se dotaknejo tudi aktualnih tem, ki pa niso vedno zabavne. In ena takih je tudi rušilni potres v Turčiji in Siriji, ki je vzel več kot 30 tisoč življenj.

Radio 1
Denis Avdić

Zato so voditelji Denis Avdić, Miha Deželak in Jana Morelj danes zjutraj gostili Mareta Bručana, slovenskega reševalca, kinologa in vodnika reševalnih psov, ki se je ravnokar vrnil iz Turčije. Je pomočnik vodje enote Madžarske PMA ekipe in zaupal jim je, kako je potekalo reševanje in s čim vse so se spopadali na prizadetem območju.

»Jaz sem bil v dobrih 30 urah od potresa v Turčiji. Imeli smo 4 pse, tehnično ekipo za odkopavanje, zdravnika in pa logistiko. Bili smo v provinci Hatay, kjer je bilo res razdejanje. Vseh šest dni smo reševali na tem območju, to so enormne razsežnosti potresa, ki se jih niti v sanjah nismo mogli predstavljati. Kot eni prvih smo delali ocene terena, vozili smo se po mestu in ocenili katera porušena zgradba je varna za reševanje. V tej oceni smo bili zelo uspešni, saj smo skupaj našli 17 živih ljudi, rešili pa smo jih 5 iz ruševin,« je povedal Bručan.

Radio 1
Marko Bručan

Denis Avdić ga je vprašal, kakšni so občutki, ko so rešili življenje dedku in vnuku, ter leto in pol staremu dečku in njegovi mami? »To so nepopisni občutki, za to smo trenirali 20 let. Velik občutek sreče, ko smo otroka po šestih urah kopanja prinesli ven iz luknje nepoškodovanega. Imeli smo prevajalko na terenu, Turkinjo, ki je komunicirala z dedkom in vnukom. Žal je bila zraven otroka mrtva mama in mrtev brat ... Ves čas so občutki med srečo, ko najdeš nekoga in žalosti, ko ne moreš pomagati. Žal 15-letnemu Aliju po 32. urah nismo mogli. Prebili smo se do njega, pa mu nismo mogli pomagati,« je s solzami v očeh opisoval reševalec.

Na vprašanje ali je Slovenija dobro pripravljena na potres, pa se mu je obraz razjasnil in v glasu je bilo čutiti ponos. »Ja, Slovenija je dobro pripravljena, imamo dobro organizirano civilno zaščito, odlične prostovoljce, profesionalne ekipe, dobro gorsko reševalno službo, najboljše jamarje na svetu, dovolj dobro zgrajene objekte. Če se pri nas kaj zgodi, imamo velike možnosti,« je zaključil Bručan.

Za konec je dejal še, da ocenjuje, da bo v rušilnem potresu v Turčiji in Siriji pol milijona mrtvih. Denis pa se je poslovil s stavkom, ki ga nikomur ne želi, njemu pa: »Želim ti, da bi ostal brez dela.«