Družinske zdrahe

Meghan Markle z "zaušnico" Kate Middleton: ravno na tisti dan ...

R.T.
12. 12. 2022, 12.24
Deli članek:

Prišel je čas, da slišimo še njuno plat zgodbe o tem, kako in zakaj sta zapustila britansko kraljevo družino. Ta se je v zvezi s tem zavila v molk.

Profimedia
Meghan Markle je spregovorila tudi o tem, kako je spoznala Kate Middleton.

Prvi trije deli šestdelne dokumentarne serije Harry & Meghan so ugledali luč sveta. Serija, ki razkriva razhod britanskega princa Harryja, najmlajšega sina britanskega kralja Karla III., in njegove žene Meghan Markle z britansko kraljevo družino, je že pred objavo požela veliko pozornosti in sprožila ugibanja o morebitnih novih kritikah na račun monarhije.

Netflixova serija, v kateri sta sussekška bila soproducenta, tako velja za nov napad na kraljevo družino in je bila v britanskem rumenem tisku že pred oddajanjem tarča ostrih kritik.

"Rasni element"

Na samem začetku serije je objavljena izjava, da so člani kraljeve družine zavrnili komentarje, vojvoda sussekški pa v seriji zatrdi, da je njegova dolžnost razkriti "izkoriščanje in korupcijo" v medijih. Nadalje pove tudi, da so se člani kraljeve družine spraševali, zakaj bi morala biti Meghan posebej zaščitena pred poročanjem medijev; odgovoril jim je, da je razlika v "rasnem elementu".

Spominja se tudi svoje matere, princese Diane, ki jo primerja z Meghan, o ženi pa deja še, da je žrtvovala vse, da bi se mu pridružila v njegovem svetu, pozneje pa je enako storil on, da bi se pridružil njenemu svetu v Združenih državah Amerike. Kaj pa Meghan? V seriji med drugim opisuje svoje prvo srečanje z valižansko princeso Kate Middleton, soprogo Harryjevega starejšega brata princa Williama. Prvič spregovori tudi njena mama Doria Ragland.

Profimedia
Brata William in Harry si nista več tako blizu, kot sta si bila nekoč.

Zloglasni Megxit

Sussekška sta leta 2020 „zapustila“ britansko kraljevo družino in se preselila čez Lužo, kjer zdaj živita s triletnim sinom Archiejem in enoletno hčerko Lilibet. Završalo je tudi marca lani, ko sta v intervjuju z ameriško televizijsko osebnostjo Oprah Winfrey kraljevo družino obtožila rasizma, saj da naj bi nekatere skrbelo, kako temna bo Archiejeva polt – Meghan je takrat dejala, da je zaradi tega razmišljala celo o samomoru.

"Izstop" sussekških, znan tudi kot Megxit, je potrdil razširjeno, a zmotno predstavo, da sta zakonca za usodo in prihodnost monarhije postranskega pomena. Pri tem ne gre za vprašanje, ali bodo Harry ali njegovi otroci nekega dne sedeli na prestolu – on je peti v vrsti, Archie in Lilibet pa šesta oziroma sedma –; gre za to, koliko generacij Windsorjev bo sledilo Karlu III., če sploh, in kaj pomeni dejstvo, da institucija ni uspela obdržati svojih prvih rasno mešanih članov. Slednje postavlja nadaljnja vprašanja o odnosih znotraj njenih vrst.

Javnomnenjske raziskave so namreč pokazale, da se je zaradi slovesa zakoncev in sledečih pojasnil proti monarhiji obrnilo več mlajših ljudi, ki sta jih na njeno stran pridobila ravno sussekška.

Maslo na glavi

Meghan je sicer daleč od popolne žrtve. Marsikoga je razjezila, ko je za Netflix uprizorila priklanjanje zdaj že pokojni britanski kraljici Elizabeti II., češ da je s tem onečastila spomin nanjo.

Precej bolj resne obtožbe pa so tiste o slabem ravnanju s člani osebja palače, ki so se prvič pojavile poleti 2018 in ki jim pristojni še niso prišli do dna.

Namenoma?

Naslednji trije deli skoraj 120 milijonov evrov „težke“ serije, ki naj bi se ukvarjali z Megxitom, bodo dostopni 15. decembra – ravno na dan, ko bo Kate Middleton v Westminstrski opatiji ob podpori moža Williama in kralja Karla III. s kraljico soprogo Camillo proslavila desetletja javne službe pokojne kraljice. Posnetek slovesnosti bo na božični dan predvajal britanska televizija ITV. Datum slovesnosti naj bi bil zakoličen od letošnjega poletja.

Zaenkrat vse kaže, da bosta britanski kralj Karel III. in njegov najstarejši sin William v zvezi s serijo "dostojanstveno molčala". Prvih treh delov serije si menda še nista ogledala.