Za pogum in vljudnost

Dolly Parton od Amazonovega šefa in njegove punce prejela 100 milijonov dolarjev

E. J.
14. 11. 2022, 09.41
Posodobljeno: 14. 11. 2022, 10.27
Deli članek:

Dolly Parton je zadnja prejemnica nagrade za pogum in vljudnost, ki jo je prejela od od Jeffa Bezosa in njegovega dekleta Lauren Sanchez.

profimedia
Med pandemijo Covid-19 je Dolly Parton donirala 1 milijon dolarjev za raziskave cepiva Medicinskega centra Univerze Vanderbilt. Delno je bil denar porabljen za financiranje Moderninega cepiva proti covidu-19.

"Z Jeffom sva tako ponosna, da lahko poveva, da imava novega Bezosovega dobitnika nagrade za pogum in vljudnost – žensko, ki daje s srcem in vodi z ljubeznijo in sočutjem v vseh vidikih svojega dela," je Bezosova dolgoletna partnerka, Lauren Sanchez, objavila na Instagramu poleg videoposnetka njunega govora v petek, preden je podelila štipendijo legendi country glasbe, ki je sicer znana kot dolgoletna filantropinja. "Komaj čakamo, da vidimo vse dobro, kar boš naredila s to nagrado v vrednosti 100 milijonov dolarjev, DollyParton."

Partonova, ki že desetletja donira v različne namene, se je Jeffu Bezosu in Sanchezevi javno zahvalil na Twitterju. "Svoj denar poskušam dati tam, kjer je srce. Po svojih najboljših močeh bom naredil dobre stvari s tem denarjem," je tvitnila Dolly in se zahvalila milijarderju in njegovi partnerki.

Sofinancirala Modernino cepivo proti covidu-19

Med pandemijo Covid-19 je namreč Partonova donirala 1 milijon dolarjev za raziskave cepiva Medicinskega centra Univerze Vanderbilt. Delno je bil denar porabljen za financiranje Moderninega cepiva proti covidu-19, poroča CNN.

Takrat je v intervjuju za BBC-jevo oddajo "The One Show" dejala, da se počuti "počaščeno in ponosno". "Počutila sem se tako ponosna, da sem dala del tega majhnega začetnega denarja, ki bo, upajmo, prerasel v nekaj velikega in pomagal ozdraviti ta svet," je dejala. "Danes sem zelo ponosna, da vem, da sem imela karkoli opraviti z nečim, kar nam bo pomagalo skozi to noro pandemijo."

profimedia
Leta 1988 je Partonova ustanovil Dollywood Foundation, kasneje pa še nekaj drugih dobrodelnih organizacij.
Leta 1988 je Partonova ustanovil Dollywood Foundation in sčasoma The Imagination Library, program, ki otrokom po vsem svetu pomaga pri dostopu do knjig. Med svojimi človekoljubnimi prizadevanji v svoji domači zvezni državi Tennessee je Partonova ustvarila tudi štipendijo Dolly Parton, ki prejemnikom zagotavlja 15.000 dolarjev za visokošolsko izobraževanje.

Profimedia
Jeff Bezos in njegova dolgoletna partnerka Lauren Sanchez sta podelila Bezosovega dobitnika nagrade za pogum in vljudnost. Bezos je znan predvsem kot ustanovitelj in izvršni predsednik Amazona. Po Forbesu in Bloombergovem indeksu milijarderjev velja za drugo najbogatejšo osebo na svetu.
Lansko leto sta denar dobila novinar in kuhar

Lani je Jeff Bezos sodelavcu CNN Van Jonesu in kuharju Joséju Andrésu podelil po 100 milijonov dolarjev. Bezos, ustanovitelj in nekdanji vodja Amazon.com, je takrat na tiskovni konferenci dejal, da donacija ni imela nobenih pogojev. "Vse lahko dajo svoji dobrodelni organizaciji," je dejal Bezos lani. "Lahko pa si delijo bogastvo. To je odvisno od njih."