Etnična goljufija

Je Malo Pero lagala o poreklu? Prevarala je Marlona Branda in nato cel svet

E. J.
26. 10. 2022, 11.00
Posodobljeno: 26. 10. 2022, 11.36
Deli članek:

Sestre Sacheen Littlefeather razkrivajo, da ni bila Indijanka in da je njen biološki oče Mehičan. Malo Pero je znana kot aktivistka, ki je svojo slavo dosegla, ko je leta 1973 stopila na oder in zavrnila oskarja, ki ga je akademija poklonila Marlonu Brandu in zahtevala dediščino Apačev.

profimedia
Sacheen Littlefeather oziroma Malo Pero, ki je trdila, da je potomka Apačev, sta razkrinkali njeni sestri, ki sta Mehičanki.

Indijansko igralko in aktivistko Sacheen Littlefeather (Malo Pero), ki je umrla v začetku tega meseca v starosti 75 let, sta njeni sestri, ki sta špansko - ameriškega porekla, razkrili kot etnično goljufijko.

Manekenka, ki je postala aktivistka, je zaslovela leta 1973, ko je stopila na oder na podelitvi oskarjev namesto Marlona Branda. Igralec, ki je prejel kipec za najboljšega igralca za vlogo v 'The Godfather' (Boter), je Sacheen dovolil, da namesto njega spregovori o tem, kako so v Hollywoodu obravnavali Indijance. Malo Pero, ki je trdila, da je potomka Apačev, je spregovorila o stiski ameriških staroselcev v Hollywoodu. Občinstvo jo je izžvižgalo in dolga leta se je soočala z rasističnim odzivom. Skoraj 50 let po tistem trenutku na odru je Akademija vendarle Sacheen izdala opravičilo.

profimedia
Po podelitvi oskarjev je Sacheen dejala, da je bila zaradi svojega aktivizma uvrščena na črni seznam zabavne industrije.
Razkrili sta jo sestri

V nedavnem intervjuju za San Francisco Chronicle sta biološki sestri Sacheen - Rosalind Cruz in Trudy Orlandi – povedali za pol stoletja trajajočo goljufijo svoje sestre. "To je laž," je povedala Orlandi. "Moj oče je bil, kar je bil. Njegova družina je prišla iz Mehike. In moj oče je bil rojen v Oxnardu." Cruz se je strinjala: "To je goljufija. Gnusno je za dediščino plemenskih ljudi. In to je samo... žaljivo do mojih staršev. " Orlandi je domnevala, da se je Sacheen v času, ko je vstopila v svet zabave, odločila, da je "bolj prestižno biti ameriška Indijanka kot biti Mehičanka, kar je njena prava etnična pripadnost."

profimedia
Marlon Brando, igralec, ki je prejel kipec za najboljšega igralca za vlogo v 'The Godfather', je Sacheen dovolil, da namesto njega spregovori o tem, kako so v Hollywoodu obravnavali Indijance. Na fotografiji na snemanju znamenitega filma leta 1972.
Po poreklu je Mehičanka

Malo pred smrtjo je Sacheen za Chronicle spregovorila tudi o svojem slavnem govoru na podelitvi oskarjev: "Izpovedala sem svoje srce, ne zase, zase, kot Indijanko, ampak za nas in nas, za vse Indijance ... morala sem govoriti resnico. Ne glede na to, ali je bilo sprejeto ali ne, je bilo treba govoriti v imenu domorodcev, " je dejala.

V resnici se je Sacheen rodila v Salinasu v Kaliforniji pod imenom Maria Louise Cruz. Njena starša sta bila Manuel Ybarra Cruz in Gertrude Barnitz. Pregled rodovnika njenega očeta ni dal nobenega dokaza, da bi bila njegova razširjena družina kakor koli povezana z indijanskimi narodi v ZDA, poroča The Daily Mail. 

profimedia
Sestra Sacheen Littlefeather je domnevala, da se je Sacheen v času, ko je vstopila v svet zabave, odločila, da je "bolj prestižno biti ameriška Indijanka kot biti Mehičanka, kar je njena prava etnična pripadnost."
Vseživljenjska laž Sacheen, da je ameriška domorodka Apače, se je po pisanju The Daily Maila začela po tem, ko je bila študentka v zvezni državi San Jose konec šestdesetih let prejšnjega stoletja. Takrat je začenjala kariero modela. Tekom svojega življenja je ob različnih priložnostih trdila, da sta jo vzgojila bela mati in domorodni oče v baraki v Salinasu brez najmanjšega notranjega stranišča. Njen oče, je pripovedovala, je bil nasilen apaški alkoholik, ki je teroriziral družino. Medtem pa njena sestra pripoveduje povsem drugo zgodbo: "Moj oče je bil gluh in je zaradi meningitisa izgubil sluh pri 9 letih. Rodil se je v revščini. Njegov oče George Cruz je bil alkoholik, ki je bil nasilen in ga je pretepal. In odšel je v rejniške domove. Moja sestra Sacheen je prevzela to, kar se mu je zgodilo." Dodala je še, da je družina dejansko imela stranišče.

Sestri trdita, da sta se po sestrini smrti oglasil zato, da bi glasno povedali resnico o svojib starših.  Sestri danes menita, da Sacheen ni bilo všeč biti Mehičanka. "Torej, za Sacheen je bilo smiselno, da je večino svojega življenja preživela v vlogi nekoga drugega. Najboljši način, na katerega lahko pomislim, da bi povzela svojo sestro, je, da je ustvarila domišljijo. Živela je v fantaziji in umrla v fantaziji."