Znana back vokalistka je stopila v ospredje

"Zaradi te oddaje moji hrvaški prijatelji že razumejo slovensko"

Eva Jandl
3. 5. 2022, 19.27
Deli članek:

Znana pevka slovensko-hrvaškega rodu Martina Majerle vsak teden navdušuje slovensko občinstvo v oddaji Znan obraz ima svoj glas. Kot pravi, njene nastope spremljajo tudi na Hrvaškem in meni, da ta oddaja celo zbližuje sosednji državi. Povedala nam je še, kako bo po njenem šlo našim predstavnikom na Evroviziji; ona je na velikem odru nastopila kar osemkrat kot back vokalistka.

Mediaspeed
Njeno hrvaško občinstvo je bilo najbolj navdušeno nad njeno imitacijo Britney Spears.

Ste znana back vokalistka. Ali ste skozi šov Znani obraz ima svoj glas začutili željo, da bi bili v ospredju? Kaj vas v glasbi najbolj veseli?

Že približno enajst let delam tudi samostojne solistične komade in sodelujem na različnih festivalih na Hrvaškem in po svetu. Izvajala sem tudi single v slovenščini: Čokolada in vanilija ter Luna nad obalo, nastopila na Emi leta 2015 s pesmijo Alive, ampak nikoli do oddaje Znan obraz se nisem resno odločila, da bi se popolnoma posvetila solistični karieri. Delo back vokalistke je lepo, če si želiš nekoliko bolj mirno in sproščeno življenje. Poješ in potuješ. Za seboj imam veliko nastopov na največjih odrih, z najbolj znanimi domačimi in regionalnimi izvajalci, a tukaj zame ni bilo več izziva. Nisem bila več vesela. Potrebovala sem spremembo. Želela sem znova čutiti navdušenost in čustva, ko pojem. Dati sebe. To je bilo mogoče samo, če pridem v ospredje in zapojem. Moji producenti na televiziji v oddaji A strana so bili navajeni na to, da sem del ekipe na vrhu, in je bilo težko sporočiti, da grem. Tako sem delala še s Terezo Kesovijo in ta priložnost je zame največja čast. V glasbi me najbolj veseli, da s svojim glasom preneseš čustva in zbujaš najbolj intimna čustva v ljudeh. Ljubezen, srečo, žalost, pogum, strast, smeh. Imaš priložnost povedati zgodbe in skozi njih izražati tudi svoja čustva. Se razdaš, se izprazniš in se tudi pozdraviš. Na koncu je najlepši del, ko gre občinstvo domov po koncertu izpolnjeno in srečno do prve naslednje priložnosti.  

Kar osemkrat ste že bili na Evroviziji in imate že precej izkušenj s tem tekmovanjem. Kaj menite, kako bo na Evroviziji šlo letošnjim   slovenskim predstavnikom?   

Sporočam jim, da naj uživajo v vsakem delu tekmovanja in da naj se ne obremenjujejo z rezultatom, ker tekmuje veliko držav. Naj se osredotočijo nase in na svoj nastop, da vedo, da so v izvedbo dali sebe stoodstotno. ESC je najbolj tehnično opremljen oder z največjim številom gledalcem, ki spremljajo nastope. Tega ne bodo nikoli pozabili. Vem, da so zelo mladi. Po mojih izkušnjah so najmlajši izvajalci najbolj sproščeni in njihovi nastopi zelo uspešni. Želim jim seveda veliko veliko sreče.

Kakšni so odzivi na vaše nastope v šovu na Hrvaškem?   

Moji prijatelji in oboževalci spremljajo oddajo Znan obraz ima svoj glas večinoma po družbenih omrežjih in so nad preobrazbami navdušeni. Nekateri so mi priznali, da že zelo dobro razumejo slovenščino; k temu dodam tudi jaz, da je to pravzaprav izobraževalna oddaja, ki zbližuje sosednji državi. Bili so navdušeni nad imitacijo Britney Spears z rumenim pitonom, s katerim plešem, tudi Lettie Lutz kot bradata ženska je bila za njih šok in nihče me ni prepoznal. Za Mariah rečejo, da ne verjamejo v najine fizične podobnosti, tudi Christina Aguilera in Damir Urban sta jim bila vokalno in tudi vizualno zelo zanimivo dodelana ter predstavljena. Zdaj so se za oddajo začeli zanimati veliki hrvaški mediji, kot je Jutarnji list. Oddaja mi je osebno prinesla veliko lepih stvari, poguma, tudi novo slovensko občinstvo, ki rado spremlja moje nastope. In zelo sem vesela zaradi tega. Na začetku sem imela veliko strahu zaradi vsega skupaj, a zdaj komaj čakam nove oddaje Znan obraz ima svoj glas in nove preobrazbe.