Zvezdniki in ekološka skrb

DiCaprio nad Bolsonara zaradi krčenja Amazonskega pragozda

A.R.
30. 4. 2022, 09.44
Posodobljeno: 30. 4. 2022, 10.52
Deli članek:

Leonardo DiCaprio se je pred prihajajočimi volitvami v Braziliji zavzel za čim bolj množično udeležbo, brazilski predsednik pa mu je porogljivo odgovaril, da ne bo dovolil vmešavanja tujih interesov v njegov boj proti revščini.

Profimedia/PeerJ
Leonardo in Uvariopsis dicaprio

Na Twitterju sta se udarila ameriški hollywoodski igralec Leonardo DiCaprio in brazilski predsednik Jail Bolsonaro. DiCaprio je že večkrat sodeloval v kampanji za ohranitev amazonskega deževnega pragozda, nazadnje je v te namene daroval nekaj milijonov dolarjev. Kot poroča BBC, je tokrat igralčeva skrb uperjena k prihajajočim brazilskim volitvam, saj je pred nekaj dnevi na twitterju pozval brazilsko mladino k čim bolj množični udeležbi.

»Brazilija je dom Amazonije in drugih ekosistemov, ki imajo pomembno vlogo pri klimatski spremebah. Kar se zgodi tam, je pomembno za vse nas, zato je udeležba mladih ljudi na volitvah ključna tudi za spremembe za bolj zdrav planet«, je zapisal.

A Brazilski predsednik Jail Bolsonaro mu ni ostal dolžan. Igralcu se je zahvalil za podporo in odvrnil: »Naši ljudje bodo odločili, ali želijo imeti samostojnost tudi v Amazoniji, ali pa jim bodo vladali pokvarjenci, ki služijo tujim interesom«. Bolsonaro se je že večkrat moral soočiti z očitki, da vodi politiko deforestacije področja, sam pa se pri tem izgovarja na vse večjo revščino v državi, proti kateri se bori tudi s širjenjem zemlje za kmetovanje na območje Amazonije.

Deforestacija Amazonije

DiCaprio se že dalj časa zavzema za ohranitev amazonskega pragozda in je v kampanji za ohrnaitev pred leti že daroval več milijonov dolarjev. Na Bolsonarovo vlado pa so bili že večkrat usmerjeni očitki o deforestaciji področja. Bolsonaro, ki po očitkih okoljevarstvenikov dopušča kmetom, da širijo kmetovanja na področje pragozda, pa zagovarja izkoriščanje Amazonije kot eno od sredstev v boju proti revščini.

DiCaprio se je lani pridružil pobudi več zvezdnikov, ki so pritisnili na ameriškega predsednika Joea Bidena, naj se zaradi deforestacije Amazonije vzdrži podpisovanja okoljskih pogodb z Brazilijo.

Medtem pa se krčenje pragozda stopnjuje. Kot kažejo satelitski posnetki, je bilo samo Januarja letos posekanega pet krat toliko gozda kot v enakem odobju lani, še poročajo na BBC.