Do zdravja z bučkami

Malo kalorij, veliko okusa in vitaminov

Mojca Kopriva
30. 4. 2022, 09.54
Deli članek:

Bučke so idealno dopolnilo številnih zdravih diet, saj so lahko prebavljive in skoraj brez kalorij. Hkrati pa imajo razmeroma veliko hranilnih snovi, ki prav tako pripomorejo k zmanjšanju telesne teže.

dreamstime
Bučke so idealno nadomestilo špagetov, saj nimajo premočnega okusa.

Glede na to, da se danes preveč ljudi odloča za slabe in zdravju škodljive diete, bodo sestavine bučk poskrbele, da ne bo pomanjkanja bioloških snovi v telesu. Da boste lahko najbolje izkoristili v maščobah topni provitamin A, bučke vedno kuhajte z dodatkom oljčnega olja. Izredno priporočljivo pa je pripraviti bučke skupaj z drugo zelenjavo, na primer z rdečo papriko, paradižniki, čebulo ali česnom.

NAČRT DIETE Z BUČKAMI

Priporočamo vam zdrav zajtrk ali jogurt s kosmiči, jajca, morda proteinski kruh s kosom puranje salame. Za večerjo pojejte nekaj lahkega, na primer veliko skledo solate ali piščanca z bučkami. Za kosilo pa smo vam pripravili tri recepte. K vsaki jedi si lahko naredite še solato po svojem okusu, a zabeljeno le z oljčnim oljem, soljo in limono.

PEČENE BUČKE

Sestavine: nekaj manjših bučk, 2 žlici oljčnega olja, sol, peteršilj, strok česna, bazilika (sveža).

Priprava: bučke operemo in narežemo na kocke. Posolimo jih in spečemo na oljčnem olju. Proti koncu pečenja, ko so bučke že lepo zlato rumeno popečene, jim dodamo nasekljan česen, peteršilj in baziliko. Na ognju jih pustimo le še toliko časa, da začimbe zadišijo, in nato odstavimo. Tako pripravljene bučke se priležejo k pečenemu mesu in krompirju.

BUČKINI ŠPAGETI Z OMAKO

Če imate strojček za bučkine špagete, lahko bučke narežete z njim. Sicer jih lahko na tanke trakove narežete z lupilnikom za krompir. Po želji pripravite paradižnikovo omako, paradižnik lahko le popražite na česnu ali čebuli ter ga solite in poprate. Jed je odlična ter predvsem zdrava in lahka.

Profimedia
Priporočljivo je pripraviti bučke skupaj z drugo zelenjavo, na primer z rdečo papriko in paradižniki.

BUČKIN ČIPS

Sestavine: 1–2 bučki, 30 g zbrinca (sir), nekaj soli, 1 strok česna, 1 žlica jabolčnega kisa.

Priprava: za bučkin čips pečico segrejemo na 110 stopinj Celzija. Bučke narežemo na zelo tanke rezine. Zbrinc fino naribamo. Česen iztisnemo. Rezine bučk damo v posodo in jih premešamo s parmezanom, česnom, kisom in nekaj soli. Pekač obložimo s papirjem za peko ter nanj položimo rezine bučk, vsako posebej. Bučkin čips pečemo do eno uro, dokler ne postane hrustljav. Vedno znova preverjamo, da se rezine ne zasmodijo.