Mineva 10 let od smrti Whitney Houston

FOTO: Njeno bleščečo kariero so najedali slab zakon, mamila in skrivnosti

M. V.
10. 2. 2022, 21.15
Deli članek:

Jutri bo minilo natanko deset let, odkar je umrla pevka Whitney Houston. V sobi 434 hotela Beverly Hilton se je utopila v kadi, polna kokaina in drugih opojnih substanc, hkrati ji je odpovedalo srce. Oboževalci so bili šokirani, a kot kaže, so njeni bližnji slutili, da lahko dolgoletno uživanje mamil privede do katastrofe.

Profimedia
Whitney Houston je bila pevka z največ nagradami.

Whitney je bila ob smrti stara 48 let, za njo pa je bilo že skoraj trideset let neverjetno uspešne kariere. Peti je začela že kot otrok, najprej v cerkvenem zboru, kot srednješolka je bila spremljevalna pevka, že pri devetnajstih je podpisala pogodbo z založbo, pri dvaindvajsetih pa izdala svoj prvi samostojni album, ki je takoj postal prodajna uspešnica.

Profimedia
V filmu Telesni stražar s Kevinom Costnerjem

Zaradi neverjetnega razpona glasu in njegove moči ter čistosti so ji nadeli vzdevek The Voice (Glas), prodala je več kot 200 milijonov plošč, osvojila številne nagrade (med njimi osem grammyjev in dvaindvajset ameriških glasbenih nagrad), še danes velja za eno najboljših pevk vseh časov, imela pa je tudi močan vpliv na sodobno pop glasbo. Med njenimi najbolj znanimi pesmimi so I will always love you, One moment in time, I wanna dance with somebody, How will I know … V devetdesetih se je izkazala tudi kot igralka, denimo v filmih Telesni stražar, Pastorjeva žena, Iskrica, Dih ljubezni.

Profimedia
Prepevati je začela že kot otrok.

Težave v zasebnem življenju

Leta 1992 se je poročila s pevcem Bobbyjem Brownom, leto kasneje se jima je rodila hči Bobbi Kristina Brown. Bobby je bil znan po hitri jezi, večkrat je bil aretiran zaradi agresivnosti in vožnje pod vplivom alkohola. V začetku novega tisočletja so mediji vse pogosteje pisali o težavah v njunem zakonu ter o Whitneyjinih težavah z zasvojenostjo, njena kariera je začela stagnirati.

Profimedia
Na poroki z Bobbyjem Brownom, ob njima njena mama in oče.

Leta 2005 je par svoje življenje postavil na ogled v resničnostnem šovu Being Bobby Brown, kar je le še poslabšalo pevkin ugled. Po prisilni hospitalizaciji v centru za rehabilitacijo je Whitney vložila zahtevek za ločitev, prevzela skrbništvo nad hčerjo in se vrnila na sceno z albumom I look to you. Njeni najdražji so si oddahnili, saj je bilo videti, da se je njeno življenje končno uredilo in ustalilo v prave tirnice. A očitno ni bilo tako. Menda se je zadnjih nekaj dni vedla vse bolj nerazumno in impulzivno. Večer pred smrtjo je vseeno prišla na zabavo pred podelitvijo grammyjev, kjer je celo nastopila na odru s Kelly Price, in menda gostje pri njej niso opazili nič nenavadnega. Naslednji dan pa so jo našli neodzivno v kadi, z obrazom navzdol v vodi. Reševalci so jo poskušali oživiti, a je bil njihov trud zaman.

Usoda se ponavlja

Podobno nesrečno usodo je doživela njena edinka. Bobbi Kristina Brown je živela v senci svojih slavnih staršev in tudi sama poskušala zakorakati na glasbeno pot. A štiri leta po mamini smrti so dekle našli nezavestno v kadi na njenem domu, omamljeno od različnih substanc, od alkohola in marihuane do morfija – je bila njena smrt nesreča ali samomor, nihče ne more z gotovostjo potrditi (je pa dekle že leta 2008 preživelo poskus samomora). Po skoraj šestih mesecih kome je 26. julija 2015 umrla, stara rosnih dvaindvajset let. Pokopali so jo na pokopališču Fairview v New Jerseyju, ob njeni slavni mami.

Profimedia
Tudi njena edinka Bobbi Kristina Brown je žal umrla omamljena v kadi.

Ljubezen do žensk

Po Whitneyjini smrti so (znova) na dan prišle tudi trditve, da je bila Whitney v resnici homoseksualka, a je svoja istospolna nagnjenja skrivala, ker bi v takratni homofobni družbi škodila njeni karieri. Že kot najstnica naj bi se zaljubila v Robyn Crawford – ta je leta 2019 izdala avtobiografijo A song for you: My life with Whitney Houston. »Bili sva prijateljici. Bili sva ljubimki. Bili sva si vse. Bili sva eno,« je zapisala Robyn, ki je postala pevkina osebna pomočnica, ko je ta postala slavna.

Ženski sta si ostali blizu vse do leta 2000 (takrat se je sprla s pevkinim možem Bobbyjem), čeprav sta ljubezensko afero menda končali še isto najstniško leto, ko se je začela. »Whitney mi je dejala, da najin odnos ne more več biti fizične narave, sicer bo njena pot le še težja. Če bi ljudje izvedeli za naju, bi to izkoristili proti njej.«