Pogovor

Davor Borno: »Glasbo smo na Hrvaškem ustvarjali tudi v času vojne«

Eva Jandl
15. 11. 2020, 17.07
Deli članek:

Hrvaški pop pevec in skladatelj Davor Borno o svoji 30 let dolgi glasbeni karieri, ljubezenskem razmerju s slovenskim občinstvom ter posebnem sporočilu zanj.

Osebni arhiv
Pravi, da Slovence njegova mediteranska glasba spominja na počitnice.

V obdobju karantene objavili ste novi singel Nek' teče vino in napovedali novi, deveti album. Ste večinoma tudi skladatelj in avtor besedil svojih pesmi. Kje še vedno najdete navdih?

Pravkar snemam deveti album. Večina skladb je moje avtorsko delo, kot sta že objavljeni novi skladbi Dukati in Živote moj, ampak sem sodeloval tudi z najuspešnejšimi avtorji iz prostora nekdanje skupne države, tako da je avtor tretjega singla Nek' teče vino beograjski »hitmejker« Dušan Bačić. Navdiha mi nikoli ne zmanjka. Glasbeno avtorstvo je prirojen talent in se pravzaprav niti ne zavedam, od kod prihaja navdih za skladbe, ki jih zapišem kot svoje delo. V komercialni zabavni glasbi je potrebna tudi veščina prilagajanja umetnosti širši množici in pomembno je znanje, ki ga avtor pridobi izključno z dolgo kilometrino.

Kako preživljate ta poseben čas? Ste optimist?

Čeprav so časi izjemno nehvaležni, je ustvarjanje obarvano zelo optimistično! Glasbo smo na Hrvaškem ustvarjali tudi v času vojne. Lahko rečem, da so težki časi za izkušene mojstre dodatna motivacija.

Kakšna je slovenska publika?

Slovenska publika me je sprejela za svojega. To je ljubezen, ki traja že polnih 20 let. Od prvega koncerta do danes, od veselic do Slovenskega narodnega gledališča, številnih dvoran, do Tivolija in Arene Stožice; začetna navdušenost publike se je hitro spreminjala v spoštovanje. V morju estradnih muh enodnevnic publika odloča, kateri izvajalec si zasluži, da so njegovi albumi shranjeni na posebnem mestu. Po 20 letih gostovanja moja slovenska publika še vedno raste. Prihajajo tudi mlajše generacije in pogosto se dogaja, da so na koncertih cele družine. Moja mediteranska glasba jih spominja na počitnice.

Osebni arhiv
Davor je presenetil z brezhibno slovenščino.

Snemali ste tudi duet v slovenščini s Heleno Blagne. Kakšno je vajino sodelovanje danes?

Na slovensko tržišče sem prišel z desetletno diskografsko delovno dobo, s tretjim albumom in veliko izkušenj. Za mano sta bili že dve jugoslovanski turneji, turneja po Ukrajini in veliko koncertov za hrvaške izseljence po Evropi. Helena je vedela, da na svojih turnejah predstavlja izkušenega izvajalca in avtorja z glasbenim čutom, ki je slovenski publiki pisan na kožo. Zato so najini nastopi povsod poželi močne aplavze. Kot avtor glasbe in besedila sem ustvaril tri skladbe za njene albume in mi je v čast še naprej ustvarjati ter nastopati z osebo, ki je dobesedno ikona slovenske glasbe za vse čase.

Na glasbeni sceni ste že polnih 30 let, od tega 20 let gostujete na slovenskih odrih. Kaj se je spremenilo v tako dolgem obdobju?

Danes so časi bistveno drugačni, svet gre naprej v tehničnem smislu, poti do publike so popolnoma drugačne, a eno pravilo bo za vedno ostalo enako. Glasbenik bo uspešen le, če ima jasno percepcijo, za koga ustvarja ali poje svoje pesmi. Če imate ciljno publiko, svoj prepoznaven stil, vas čas ne bo povozil. Moja glasba ni trendovska.

Imate kakšno posebno sporočilo za občinstvo?

Življenje je v osnovi ogromen izziv, mešanica sončnih dni in hudega neurja. V tem trenutku potrebujemo ogromno moči, da svetu vrnemo izgubljene vrednote, potrebne za lepši jutri. Kot realist vem, da je to težka naloga, a še vedno optimistično verjamem, da je trenutno stanje začetek boljšega sveta. Tudi v svojih pesmih poskušam spomniti ljudi, za kaj je vredno živeti. Hvaležen sem vsem, ki pravijo, da so moja besedila zdravilo za njihovo dušo. Upam, da se bomo vrnili na pravi tir.