ZAKLADNICA!

Snežna kraljica ima zvezdo: ime ji je Ajda

Vito Tofaj
18. 12. 2019, 21.02
Deli članek:

Dolgo, kar predolgo smo iskali besedo, ki bi zajela vse občutke po premieri komorne opere Snežna kraljica v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Vito Tofaj
Edino, kar lahko ob Ajdi Pirc (Gerda) še zapišemo, je – zvezda je rojena!

Beseda je torej zakladnica: ker je avtor libreta, pisatelj Andrew McKinnon v zakladnici pravljic priljubljenega danskega pisatelja H. C. Andersena našel »tisto pravo«. Tisto, v kateri so zajeta spoznanja in nauki, do katerih se mnogi težko dokopljejo. Če sploh se!

Vito Tofaj
Maja Falkner, pevec Gašper Rifelj, arhitektka Leticia Yebuah Slapnik (sestra dvojčica Irene Yebuah Tiran), Barbara Barbarič in Nina Lazar

Je zaklad, s katerim je skladatelj Matthew King obogatil že bogato zakladnico večnih del skladateljev, od Puccinija do Verdija. »King je kot svetel hollywoodski skladatelj s smislom za humor … Glasba je izrazito lepa in te razoroži,« so zapisali kritiki po premieri opere v koncertni dvorani Queen Elizabeth Hall v Londonu.

Vito Tofaj
Režiserka predstave Eva Hribernik in avtor glasbe Matthew King

O ZAKLADIH

Predstava pa je zakladnica predvsem zato, ker v njej nastopajo pevski in igralski »zakladki«.

Vito Tofaj
Sopranistka Katja Konvalinka (Snežna kraljica) in mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran (nastopa v štirih vlogah!) sta vloge odigrali izvrstno.

Ali, z besedami Matthewa Kinga, ki je, ko je oder v Linhartovi dvorani že zakrila zavesa, objel Ajdo Pirc: »Res si močna … izjemna, bravo!«. Ajda je bila ganjena. A Matthew je imel še veliko … hm … »dela«? No, »delo« je bilo očitno prijetno, saj sta mu sreča in zadovoljstvo po vsem, kar je videl na odru, na obrazu risala nasmeh tudi, ko je – enako srčno in z iskrenim navdušenjem – objel Adriana Ignjatovića (Kaj),  Saro Elizabeto Gajšek (Roparka) in Elizabeto Čebular (Princesa).

Vito Tofaj
Predsednica Glasbene matice Ljubljana Veronika Brvar, tenorist (umetniški vodja opere v SNG opera in balet Ljubljana) Branko Robinšak in žena Maja

A če so mladi igralci »zakladki« in bodo nekoč (vsak ima svojo prihodnost v svojih rokah) slovenske (svetovne?) glasbene zvezde, ne moremo in nočemo mimo zaklada: to sta Katja Konvalinka (Snežna kraljica) in Irena Yebuah Tiran (babica/čarovnica/Finka/pripovedovalka), ki sta pod vodstvom odlične režiserke Eve Hribernik ob spremljavi mladinskega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana in Komornega ansambla Slovenskega komornega glasbenega gledališča, nastopili vrhunsko.

Vito Tofaj
Odlična Ajda Pirc in njena profesorica Alenka Slokar Bajc

No, pa saj drugače kot vrhunsko tako ne znata.

Vito Tofaj
Primorska pevka Aleksandra Čermelj