Trepetal za življenje

FOTO: Aktualovcu so neznanci znova zastrupili psa

Teja Pelko / Novice Svet24
6. 7. 2018, 20.30
Deli članek:

Izlet v Zagreb se je za priljubljenega radijskega voditelja Grego Javornika sprevrgel v nočno moro.

Osebni arhiv
Jona je tokratna zastupitev skoraj pokončala.

Izkazalo se je namreč, da je bil njegov ljubljenček Jon znova tarča brezsrčnežev, ki psom nastavljajo zastrupljeno hrano.

Tudi tokrat se je zgodilo v Škofljici, v bližini njegovega doma. »Očitno so gozdne in sprehajalne poti okoli mojega doma postale tarča neljubiteljev živali, boječk, ki nastavljajo strup našim psom. Jon je prvi kos mesa (piščančja prsa) dobil pred hišo. Ker je bil kos prevelik, si ga je želel odnesti v pesjak, kjer bi ga zmazal. Zadnji trenutek sem ga prestregel. Nekaj mesecev kasneje se je sredi gozda našla škatla, polna mesa oziroma salame. Takrat sem prepozno odreagiral in zaužil je kos. Reakcija je bila driska in en dan bruhanja. Tokratna zaužitev je bila v njem slab teden. Ampak ni kazal znakov, da je kaj narobe – razen redkega blata. Kar pa lahko pripisujemo tudi vročini,« nam je zaupal Grega. 

Ko so šli z družinskimi člani pred dopustom v Zagreb na obisk k stricu in teti, pa je Jon, ko so prispeli, začel bruhati, kar se je zdelo Gregi zelo nenavadno, saj je do zdaj vedno užival v premetavanju sem ter tja. Ker se bruhanje ni končalo, je pograbil telefon in poklical njegovo medicinsko sestro Tanjo. Svetovala mu je, naj ga pusti eno uro brez vode in hrane, da se mu umiri želodček. »V tem času je začel iskati prostor. Postal je ranljiv, krčil se je in deloval zelo živčno. Naenkrat se je postavil v položaj za odvajanje blata. Namesto driske je ven špricnila kri. Takrat mi je bilo jasno, da je nekaj hudo narobe. Še enkrat sem telefoniral na veterino in dejali smo mi, naj ga takoj pripeljem. In smo leteli. Vmes smo se ustavili in ponovilo se je blato s krvjo. Ko smo prispeli, so ga že čakali. Njegov zdravnik od majhnega je Gorazd. Človek, ki se poglobi v vsako malenkost. Njegova tolažba pa medicinska sestra Tanja. Dali so mu narkozo in začela se je peturna preiskava, ki je pokazala zastrupitev. Kaj točno je zaužil, se ne ve. Ga je pa skoraj pokončalo. A se je izvlekel. Ker je borec, ker je čuvaj od majhnega in ker je pes, ki ima visok prag bolečine,« pravi Grega.

Osebni arhiv
Jon je že v domači oskrbi, v nasprotju z običajnim pa zdaj nanj pazi lastnik.

Kdo ga je zastrupil, Javornik ne ve, sumi pa dvoje vrst ljudi. »Smo v času, ko ljudi motijo psi, in smo v času, ko lopovi iščejo vse možne načine, da bi lahko prišli v hišo. Nikogar ne izključujem. Bi pa rad sporočil nekaj. Vsi, ki imamo pse doma, vemo, kako hudo je, ko je kaj narobe. Ko je bolezen, ko se moraš od štirinožnega partnerja posloviti. Težko je, ko zboli, a še težje je, če je ubit zaradi nekoga, ki je strahopetec. Ne bodi strahopetec. Pridi do Jona in pojdi z njim ena na ena. Bodi car ... naredi mu kaj ... To je isto kot posiljevalci: lahko je punco omamiti in posiliti – bodi car in osvoji njeno srce,« sporoča Grega.