SPREGLEDANA

Srbski princ je prav vsak dan na terenu

S.N.Č.
18. 12. 2017, 21.30
Deli članek:

Ob vseh aktivnostih in turnejah kraljev, kraljic, princev in princes z vplivnih evropskih dvorov je srbski prestolonasledniški par s svojim delovanjem pogosto kar spregledan.

Arhiv Svet24
Aleksander Karađorđević

Že ko sta se leta 2001 Aleksandar Karađorđević in njegova soproga Katarina vrnila v njegovo domovino, sta takoj dala vedeti, kako si svojo vlogo v Srbiji predstavljata.

Povedala sta, da se bosta sicer zavzemala za vzpostavitev ustavne monarhije, da pa je njuna prva naloga pomagati narodu do boljšega življenja. 

Aleksandra v tujini pogosteje kot srbski princ naslavljajo kar jugoslovanski princ.

NAJPREJ ONA

V akcijo je prva krenila princesa, ki je s svojo dobrodelno organizacijo med pomoči potrebne razdelila že velikanske količine materialnih dobrin in tudi finančnih sredstev. Posebej se je posvetila ubogim, starejšim, bolnim in otrokom s posebnimi potrebami. Princesa potuje po vsej Srbiji in narod ji že priznava, da je njihova največja dobrotnica vseh časov. Še posebej v prazničnem času je bila vsa leta skoraj vsak dan na kakšni humanitarni odpravi in letos ni nič drugače – razen tega, da je zdaj vedno ob njej soprog, ki pa je tudi v svojih dejavnostih vse bolj aktiven. 

NAPORNI DNEVI

Prejšnji teden sta Katarina in Aleksandar tako najprej slavnostno odprla božični bazar v beograjskem nakupovalnem središču. V dobrodelne namene so postavili stojnice, na katerih se prodajajo izključno ročna dela srbskih žena.

Dan pred tem sta bila princ in princesa gostitelja srbskih cerkvenih dostojanstvenikov, saj so praznovali god njihovega zavetnika, svetega Andreja, še dan prej pa je imel princ bolj zabavne dolžnosti. V Belem dvoru je ob navzočnosti umetniških avtoritet odprl razstavo z naslovom Kralj Peter v slovenskih Alpah, katere soavtor je naš največji poznavalec srbske kraljeve družine, Nani Poljanec iz Rogaške Slatine, ki se mu je princ tudi z veseljem prepustil, da ga je popeljal po razstavi in mu razširil obzorja zgodnjega življenja njegovega očeta.