Nina Maurovič

Življenje ji pestrita zajček in zajčiča

Teja Pelko
6. 9. 2017, 21.10
Deli članek:

Nina Maurovič, izvršna producentka na Televiziji Veseljak in pevka, je velika ljubiteljica živali. Doma so imeli ribice, hrčke in morskega prašička, vse do njenega 25. leta pa tudi pse.

osebni arhiv
Po pevkinih izkušnjah s kunci, ko se enkrat naučimo njihovega dnevnega ritma, ni veliko dela. Ves čas pa je treba skrbeti, da imajo na voljo dovolj suhe in sveže krme ter vode, in za njimi čistiti.

Človekovega najboljšega prijatelja bi Nina imela tudi zdaj, če bi ji to le dovoljeval urnik, tako pa se je po tehtnem premisleku odločila za zajca.

Nina poudarja, da je kunec divja žival, ki smo jo ljudje udomačili za bivanje v stanovanju, a so instinkti in nagoni v njem še kako živi. 

»Že dolgo smo si želeli domačo žival, a smo naleteli na določene omejitve. Ker je družinski življenjski tempo nekoliko specifičen – veliko in precej neredno smo od doma, smo iskali domačo žival, ki je lahko občasno brez nas tudi od jutra do večera, kar pa pri psu, ki bi bil sicer naša prva izbira, ni mogoče. Mačke nam niso pri srcu, sin pa je alergičen na morske prašičke. Po nekaj letih skrbnega raziskovanja in informiranja smo se na koncu odločili za zajčka,« nam je razkrila Nina.

osebni arhiv
Nina pravi, da kunca po crkljanje prideta sama, in takrat si za to mora vzeti čas. Če v tistem trenutku pozornost posveča televiziji in ne njima, namreč z vso silo na tla zabrišeta daljinec.

Kunec Tomi je pri njih že tri leta, samico Cookie pa imajo slabo leto. »Navihanega rjavega kosmatinca Tomija smo kupili v trgovini za živali, kjer so nam tudi najbolje svetovali glede nakupa vse opreme zanj. Sprva smo nameravali imeti le enega kunca, a se nam je vse bolj zdelo, da bi mu družba dobro dela. Tako sem nekega dne naletela na oglas ambulante za živali, v posvojitev so oddajali simpatično kunčico Cookie. S Tomijem smo se oglasili pri njih, in ker sta se takoj lepo ujela, smo jo posvojili. Od takrat sta nerazdružljiva,« je povedala pevka.

Kunci se po Nininih besedah lahko naučijo vsega, kar zna in počne pes. V nasprotju s psi nimajo vonja, so skoraj neslišni in strašansko prikupni.

Nina za kunce pravi, da so zelo navihani in inteligentni, a hkrati nežne in občutljive živali, ki potrebujejo velik življenjski prostor, zaprti v kletko hudo trpijo. Njena kunca se prosto gibata po stanovanju, dvakrat na dan pa ju izpusti na teraso in vrt, da se okoli hiše veselo paseta na travniku in uganjata vragolije. »Ne bom lagala, da po stanovanju nista naredila veliko škode – od pregriznjenih kablov do obglodanih nog jedilne mize in raztrganih blazin, pomalicanih okrasnih rastlin, da o lužicah tu in tam ne govorim ... Tudi veterinarska oskrba ni poceni, a je nujna, saj kunci zelo hitro poginejo, če se zdravstvene težave ne obravnavajo strokovno. Vsem, ki bi kunca kupili otrokom kot družabnika in igračko, polagam na srce, naj tega ne storijo. Kunec je pravzaprav žival za odrasle in odgovorne ljudi in zahteva velik bivalni prostor ter veliko potrpljenja in financ,« poudarja.