Maša Derganc

Igralka je osvojila glavno nagrado za žensko vlogo

tp
24. 6. 2017, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zagrebško Satiričko kazalište Kerempuh je s slavnostnim programom in podelitvijo nagrad sklenilo 41. Dneve satire Fadila Hadžića.

Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Maša Derganc kot Sakešvili

Med letošnjimi nagrajenci festivala je tudi članica igralskega ansambla ljubljanske Drame Maša Derganc. Igralka je strokovno žirijo prepričala z vlogo Sakešvili v krstni uprizoritvi ludistične groteske Roka Vilčnika - rokgreja Ljudski demokratični cirkus Sakešvili v režiji Luke Martina Škofa.

V sezonah 2015/16 in 2016/17 je Dergančeva ustvarila več izrazitih vlog, ki odražajo njeno igralsko zrelost in vrhunsko umetniško kondicijo. Igralka zanimive interpretativne širine, ki se lahko spopada z različnimi režijskimi pristopi, zahtevnimi gledališkimi projekti in raznoterimi gledališkimi poetikami, je lani prejela nagrado Sklada Staneta Severja za vloge Irene (V. Möderndorfer, Evropa, režiserka R. Vidič), Jane (R. Vilčnik - rokgre, Tarzan, režiserka E. N. Lampič) in Eugenie (C. Goldoni, Zaljubljenca, režiser P. Magelli) ter pred tem nagrado za žlahtno komedijantko na festivalu Dnevi komedije 2014, za vlogo Dame (V. Majakovski, Misterij buffo, režiser A. Popovski).