Najboljša kuharica na svetu

Tudi Ana Roš lupi krompir in korenje

pk
28. 3. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Roševa, najboljša kuharska mojstrica na svetu, je pred dnevi prejela še eno lovoriko. Restavracija Hiša Franko, ki jo vodi skupaj z možem, je postala najboljša slovenska restavracija.

TSRA
Ana in Valter v Posočju pišeta nadvse uspešno kulinarično zgodbo.

Mojstrica Ana Roš o navdihu, uspehih in kulinarični umetnosti

Potem ko je bila Ana Roš razglašena za najboljšo kuharsko mojstrico letošnjega leta na svetu, je Hiša Franko, restavracija, ki jo v Kobaridu vodi skupaj možem Valterjem Kramarjem, pred dnevi prejela še eno priznanje.

Postala je najboljša restavracija na Slovenskem po izboru strokovne komisije projekta The Slovenia Restaurant Awards. Vendar krmariti v svetu kulinarike ni preprosto. Roševa in Kramar poudarjata, da imajo ljudje precej izkrivljeno predstavo o gostinstvu. Še zlasti se to pojavlja pri tistih, ki se želijo zaposliti na tem področju.

TSRA
Ana Roš je študirala diplomacijo, v gostinstvu je pristala zaradi moža.

Napačna predstava

»Zaposlitev v gostinstvu večina dojema kot romantičen poklic, ko pa se srečajo z realnostjo, vidijo, da je to delo vse prej kot samo kreiranje in postavljanje krožnikov. Treba je denimo nabrati regrat, ga neštetokrat oprati, da nima zemlje in podobno,« izpostavljata. »Kadrovanje v taki restavraciji je zato višja matematika,« dodajata, zato morata zaposlene skrbno izbrati.

»Preden nastane čudovit krožnik, je predpriprava. Mnogim, ki delajo v gostinstvu, ali tistim, ki bi radi, se zdi, da mora ta osnovna dela opraviti nekdo drug, ampak ne, če je treba, tudi jaz to naredim – lupim krompir in korenje. Lani sem to do avgusta počela praktično vsak dan. Mlajša generacija ima res romantično predstavo o gostinstvu. Vsi imajo v glavah lepe krožnike, ampak do tja se pride po korakih,« poudarja Ana Roš.

STA
Ana Roš in Valter Kramar s svojima otrokoma, hčerko in sinom

Črpata iz sebe in narave

Roševa in Kramar, ki sta ob dveh pomembnih nazivih, ki sta ju prejela, izjemno počaščena, sta povedala, kako pomemben je za njuno delo navdih. Tega Valter Kramar črpa iz vsakdanjega življenja, iz narave, otrok. Pravi, da so navdih tudi zahtevni gostje, pa seveda tisti, ki iz njihove restavracije odhajajo zadovoljni.

Ana se z njim strinja in pravi, da je ključno to, da po svetu hodiš z odprtimi očmi. »V tem primeru je vse okrog nas lahko navdih. Predvsem pa bi vsak od nas moral navdih iskati v sebi, in ne v drugih, saj ustvarjamo svojo zgodbo, zelo neodvisno od zgodb drugih,« je izpostavila in dodala, da moraš ti ostati ti, za to si prizadeva tudi sama ter tako svoj navdih črpa iz sebe in ga izraža skozi živila.

TSRA
V Hišo Franko v Kobaridu, ki jo vodita Roševa in Kramar, prihajajo jest ljudje z vsega sveta.