EMA 2017

Mario Galunič: Če ne gre, ne gre

Tina Bernik/Vklop
23. 2. 2017, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

''Z malo denarja do čudeža.''

M24/Marko Vavpotič
Mario Galunič

Menda ste se tudi letos za vodenje Eme pogovarjali s Klemnom Slakonjo, ki pravi, da je imel neke ideje, ki pa jih ni bilo možno realizirati, zato se je vodenju odpovedal. Kaj se je dogajalo?
Z njim smo se resneje pogovarjali zgolj za glasbeni nastop v šov programu, a se kljub dobri volji z obeh strani pač ni izšlo. To je del našega posla. Če ne gre, ne gre. Energijo trošimo za stvari, ki bodo, in ne obratno.

Kaj vas je pripravilo do tega, da boste tudi vi vodili finalni večer?
Glede na to, da sem še vedno voditelj in da je Ema naš glavni in največji projekt v letu, niti ni tako čudno, da sem vesel, da sem lahko na odru zraven treh super punc. Resda bolj v finalnem večeru, a se bom na hitro »pokazal« tudi na predizborih.

Kakšna bo vaša vloga v primerjavi z vlogami voditeljic?
Recimo, da bo moja vloga malo bolj resna oziroma protokolarna; Ema je resno tekmovanje, s katerim se ni mogoče šaliti. Seveda v očeh nastopajočih, gledalci se želijo ob vsem tem še zabavati, tako da bomo poskrbeli za oba pola. Morda bo Ema zato bipolarna.

Kako ste zadovoljni z izborom nastopajočih na Emi?
Mi smo prezadovoljni, že po razpisu smo bili, in prav zaradi super skladb smo se odločili, da priredimo dva predizbora. V običajnih sušnih letih smo bili veseli, če smo spravili skupaj en izbor, tokrat s 16 kandidati ni bilo hudih težav. Seveda super skladba na posnetku še ne pomeni, da bo tako dobra tudi na odru. Možno je eno in drugo, lahko bo na odru še bolje, lahko da bo koga pojedla trema. Ker gre zares, bo pritisk zagotovo velik.

Jani Ugrin
Skozi vse tri večere bodo krmarile Tanja Kocman, Tina Gorenjak in Maja Martina Merljak, v finalu se jim bo pridružil še Mario Galunič.

Zakaj ste spet spremenili način glasovanja?
Zato ker iščemo nove in nove poti, ki nam bodo zagotovile dober rezultat oziroma skladbo, ki bo na Evroviziji med favoriti. Prilagoditi se je bilo treba tudi predizborom, ki jih že nekaj let ni bilo. Prav tako je treba paziti, da ostane izbira pravična in za gledalce zanimiva. Morda nam bo letos s šestimi žirijami to uspelo, morda bomo naslednje leto poskusili na nov način.

Kakšna bi bila vaša idealna Ema, če bi bili neomejeni stroški?
S temi fantazijami se sploh nimam časa ukvarjati. Živimo v času, kjer ni denarja za nič, kjer je skoraj prepovedano biti ambiciozen in velikopotezen, kjer je škoda denarja celo za malenkosti. In res nima smisla razmišljati, kaj bi bilo, če bi bilo. To, kar boste videli letos, je maksimum, ki ga trenutno zmoremo. In sploh ni »švoh«. Seveda ne bo prišla Celine Dion in Abba se ne bo znova sestavila v čast Emi, če ste imeli to v mislih. Bodo pa na odru najboljši slovenski pop pevci tega časa. To je naš zaklad, drugega ne potrebujemo.

Koliko si ogledujete izbore pesmi za Pesem Evrovizije iz drugih držav?
Celotnih izborov ne gledam, samo posnetke, ki se znajdejo na YouTubu. Veliko držav sploh nima izborov, kar gotovo veste, ampak interno izberejo svojega predstavnika. Vzor vsem izborom ostaja švedski Melodifestivalen in seveda Sanremo. Pomembno je videti, kaj se da narediti s tehnologijo, kaj pomeni hud šov, spektakel, ko so v igri milijoni. A ne boste verjeli, z malo denarja bomo tudi mi naredili čudež, o tem sem prepričan. Ni vse v denarju in kopiranju drugih v želji, da bi bili ravno tako bleščavi kot bogate velike televizije. Če bi bila to naša edina motivacija, bi omagali na štartu.