Pankrti

V Italiji so jih fašisti zaradi pesmi želeli pretepsti

Teja Pelko
19. 11. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z Bandiero Rosso razjezili fašiste, komunisti pa so se zaradi nje pritožili na CKZKJ.

Vito Tofaj/M24
Peter Lovšin in Bogo Pretnar.

Člani legendarne punk rock skupine so igrali po vsej Evropi, zaradi besedil in izjav pa so jih med drugim prepovedali tako v Srbiji kot na Češkem. Še posebno veliko težav so imeli zaradi pesmi Bandiera Rossa.

Ker je kitarist Bogo Pretnar na radiu razlagal, da pesem Bandiera Rossa ni komunistična, saj je nastala 100 let pred komunizmom in so jo peli delavci, ki so stavkali za boljše plače, komunisti pa so si jo tako kot rdečo zvezdo pozneje prilastili, so jih v Srbiji prepovedali, zato so šli igrat v tujino.

Zaradi omenjene pesmi pa bi jih kmalu tudi dobili po glavi. »Ko smo v Italiji kakšnih 15 kilometrov stran od naše meje igrali pesem Bandiera Rossa, so fašisti ponoreli. To je bilo manjše mesto, kjer je imel Mussolini neke tovarne. Mi smo pa tam peli Bandiero Rosso. Hitro so nas strpali v avto in nas peljali na mejo, saj bi nas v nasprotnem primeru zagotovo pretepli. Na naši meji so bili cariniki že obveščeni, tako da smo se samo mimo peljali. Ko so nas dali ven, je do nas prišel carinik in vprašal: “Kdo je Pero Lovšin?” Mislili smo si: “Joj, zdaj ga bo pa naf****.” Pa je carinik rekel: “Daj mi avtogram za mojo hčer.” Potem smo se vsi podpisali. Nato pa so nas peljali še na pijačo,« nam je razkril Bogo.

Povedal pa nam je tudi, »da so se italijanski komunisti, ki so si ravno tako kot naši lastili pesem Bandiera Rossa, celo pritožili na Centralni komite Zveze komunistov Jugoslavije, češ da smo jo iznakazili.« Njihova verzija pesmi pa je zelo popularna še dandanes. Za svojo so jo vzeli tudi stavkajoči delavci med nedavnimi demonstracijami v Rimu.