Makedonija žaluje

FOTO: Devet let brez Tošeta

Mojca Šipek
17. 10. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V nedeljo je minilo devet let od prometne nesreče, v kateri se je smrtno ponesrečil makedonski pevec Toše Proeski.

Mojca Šipek
Tošetov grob je še vedno izjemno oblegan.

Mojca Šipek
Prometna nesreča, ki se je 16. oktobra 2007 zgodila na avtocesti blizu Nove Gradiške, je bila usodna za enega najperspektivnejših pevcev iz Makedonije.

Petega oktobra 2007 je makedonski pevec Toše Proeski v Skopju pripravil še en svoj koncert. Dogodek, ki je veliko zanimanja sprva požel zaradi humanitarne narave in množice, ki se je zbrala na mestnem stadionu, je le 11 dni po tem dobil povsem drugačen pomen. Po tragični nesreči, ki se je zgodila 16. oktobra v okolici Nove Gradiške na Hrvaškem in je bila za 26-letnega pevca usodna, je namreč postalo jasno, da je bil to njegov zadnji koncert.

Zvezdno nebo

Makedonci so 5. oktobra tudi letos – že devetič zapovrstjo – v spomin na svojega rojaka pripravili prireditev Zvezdno nebo, namenjeno druženju in skupnemu ogledu nekaterih koncertih utrinkov. »To je že tradicija. Tudi tokrat smo se zbrali poslušalci iz različnih delov Makedonije in tudi drugih držav. Kljub nekoliko slabšim vremenskim razmeram je bilo vzdušje tudi letos odlično, verjetno je prišlo nekaj tisoč ljudi,« je povedala Suzana Stojkovska, ena od organizatork dogodka. Dodala je, da so zbrani poleg že znanih pesmi slišali tudi presenečenje. V sodelovanju s Fundacijo Toše Proeski so javnosti namreč prvič predstavili akustični verziji pevčevih uspešnic Volim osmijeh tvoj in Bože, brani je od zla, ki ju je Toše posnel v svojem domačem studiu.

Mojca Šipek
V povezavi z desetletnico smrti pripravljajo velik projekt, ki bo združeval več dogodkov.

Pevčeva hiša

Mojca Šipek
Spomini na pevca niso vezani le na muzej in njegov domači kraj.

Tošeta se radi spominjajo tudi v njegovem rodnem Kruševu. Od leta 2011 si lahko obiskovalci v tem gorskem mestecu, ki sicer velja za najvišje ležeče mesto na Balkanu in slovi po bogati zgodovini, ogledajo še pevčevo spominsko hišo. Razstava v veličastnem objektu v obliki križa ponuja potovanje skozi Tošetovo zasebno in glasbeno življenje. Obiskovalci si lahko ogledajo približno 350 razstavnih predmetov, ki so pripadali pokojnemu pevcu. Na enem mestu so tako zbrani Tošetovi osebni predmeti, oblačila, replika njegovega glasbenega studia in motor, pa tudi fotografije in glasbena priznanja. Elena Mircevska, direktorica spominske hiše, pravi, da je celotna zgradba polna čustev in pozitivne energije ter miru, ki jih občutijo tudi obiskovalci. Ti večinoma prihajajo iz Makedonije, približno tretjina pa je tujcev. Med njimi so najpogostejši gosti iz sosednjih držav, pa tudi Poljaki in Čehi.