Njuno slovo

Kraljica strta od bolečine

sn
12. 10. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Čeprav 90-letna britanska kraljica že skoraj vse svoje življenje vsak dan sprejema pomembne odločitve, je bila ta, ki jo je sprejela pred dnevi, ena od najbolj bolečih.

Profimedia
Uradni posnetek kraljice ob njenem devetdesetem rojstnem dnevu z Willowom, Vulcanom in Candy ter Holly na isti stopnici kot ona.

Elizabeta II. je svetovni pojem močne ženske. A te dni je skrušena in se je zaradi bolečine ob težki zgubi celo umaknila iz javnosti. Predana ljubiteljica živali je namreč morala dati uspavat svojo psičko Holly.

Holly je kraljico navdušila s svojim karakterjem.

Bila je ljubljenka

Trinajstletna čistokrvna psička pasme corgi je bila njena ljubljenka, odkar je prestopila prag kraljeve palače. Kot je kraljica rada povedala, jo je navdušila s karakterjem, ki je bil čisto po njenem okusu: bila je pametna, zelo ubogljiva, a tudi premetena in malce navihana psička. O tem, kako ji je bila Holly blizu, priča tudi fotografija, ki jo je najbolj znamenita fotografinja na svetu, Annie Lebowitz, posnela za kraljičin devetdeseti rojstni dan: pozirala je z vsemi svojimi kužki, a najbliže ali v naročju je bila vedno prav Holly.

In če se spomnimo, je prav Holly tisti pes, ki se je pojavil v legendarnem spotu o Jamesu Bondu na odprtju olimpijskih iger v Londonu.

Profimedia
Posnetek Elizabete iz leta 1973 z njenimi tedanjimi psički.

Grobek je ob gradu

Neimenovani vir z angleškega dvora

"Kraljica je ob tem, ko so njeno psičko mučile bolečine, tudi sama zelo trpela. Ker se ji je preveč smilila, je bila prisiljena sprejeti končno odločitev."

Za kakšno boleznijo je trpela Holly, izza zidov palače še ni pricurljalo, podrobnosti o zadnjem slovesu pa so znane. Psičko je veterinar uspaval v domačem okolju – v kraljičini škotski družinski rezidenci, gradu Balmoral. Pokopali so jo na zemljišču ob gradu in na grob postavili spomenik. Košček zemlje, ki je postal Hollyjin zadnji dom, je premišljeno izbrala kraljica sama – tako da iz svoje najljubše grajske sobe vidi točno na spomenik.

Dolga tradicija

Psički pasme corgi so postali tradicionalni spremljevalci angleške kraljice. Prvega psička si je omislila že pri rosnih dvajsetih, torej pred več kot sedemdesetimi leti. Poleg Holly ima še corgija Willowa, ki je tudi že dopolnil trinajst let, a je še živ in zdrav, ter corgi jazbečarja Vulcana in Candy. Vir iz palače je razkril, da si kraljica novih psičkov ne bo omislila, češ da bo ona odšla pred njimi in ne želi, da trpijo izgubo gospodarja, ki je za pasjo dušo najhujša.