PRISOTEN NA EKRANU

Ameriški režiser spet v Sloveniji

mv
1. 8. 2016, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ameriški režiser dokumentarnih filmov Michael Moore je bil v petek zvečer prek videa prisoten tudi v ljubljanskem Kinodvoru. S filmskega festivala Traverse, ki ga je ustanovil sam, se je povezal z nekaterimi državami, v katerih je snemal film Koga napasti zdaj, tudi Slovenijo.

sta
Moore je Slovenijo obiskal lani in bil navdušen nad našim šolskim sistemom.

Michael Moore je slovenske gledalce pozdravil prek videa.

V dokumentarni komediji Koga napasti zdaj se Moore kot edini vojak z ameriško zastavo odpravi v države, iz katerih krade ideje za boljšo, bolj humano ameriško družbo. Čeprav mu njegovi sogovorniki vse od Portugalske, Tunizije, Italije do Islandije dopovedujejo, da so ideje za boljšo družbo dobili v ZDA, je šlo tam, kot kaže film, kasneje nekaj narobe. Moore v lastnem slogu prikazuje prakse, ki bi jih želel vgraditi v ameriški sistem, pri čemer velikokrat, z roko v roki z žanrom komedije, stvari poenostavlja, a z nedvoumnim sporočilom: živeti je mogoče tudi bolje.

youtube
Film Koga napasti zdaj bo pri nas na rednem sporedu jeseni.

Slovenci smo preveč skromni

Slovenija v filmu nastopa kot država, ki ima brezplačen visokošolski študij. Ameriški študent je namreč do svojega 23. leta že pošteno zadolžen. Iz Ljubljane se je v živo javila Mojca Žerak iz študentskega društva Iskra, ki prav tako nastopa v filmu. Ameriške študente je pozvala, da se je treba za pravice boriti, da ni nič podarjeno in da morajo tudi slovenski študenti vedno znova braniti svoj položaj. Moora je popravila, da na demonstracijah niso le študenti prispevali k padcu vlade, a se režiser ni dal. Vsi njegovi sogovorniki naj bi bili po njegovem mnenju pretirano skromni. Film Koga napasti zdaj bo v Sloveniji na rednem sporedu jeseni.