VEČER SLOVENSKIH VIŽ V NAREČJU

Ni enostavno dobiti nagrado

Alesh Maatko
13. 6. 2016, 21.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Lisjaki z Barbaro in Neli so postali z domačo vižo Kdr bwš rat'la mama zmagovalci letošnjega že 16. Večera slovenskih viž v narečju. Raubarji, ki so odpeli tudi najboljše narečno besedilo za vižo Čez polanske griče, pa so postali zmagovalci občinstva.

Facebook profil Lisjaki
Lisjaki z Barbaro in Neli so bili po zaključeni prireditvi prešerno razpoloženi.

S podelitvijo nagrad se je v Športni dvorani Trata zaključil letošnji že 16. Večer slovenskih viž v narečju. Zmagovalci večera so Lisjaki z Barbaro in Neli, ki jim je strokovna komisija za skladbo v notranjskem narečju Kdr bwš rat'la mama (avtorica besedila Barbara Gropajc, avtorja glasbe in aranžmaja Barbara Gropajc in Matic Štavar) dodelila nagrado in plaketo Škofje Loke za najboljši nastop v celoti.

Organizator
Zmagovalci letošnjega 16. Večera slovenskih viž v narečju so postali Lisjaki z Barbaro in Neli.

POLJANSKO NAREČJE

Občinstvo so najbolj navdušili Raubarji, ki so za skladbo v poljanskem narečju Čez polanske griče (avtor besedila David Mohorič, avtor glasbe in aranžmaja Blaž Jenkole) prejeli nagrado občinstva, z njo pa tudi prehodni leseni kip Vandrovček, delo slikarja in kiparja Petra Jovanoviča. Raubarji, ki prihajajo iz Poljanske doline, so nagrado občinstva prejeli že lani, publiko pa so s svojim nastopom osvojili tudi letos. »Najtežje je 'špilat' pred domačim občinstvom, največ treme imaš, zelo te je strah, da ne boš razočaral, in jaz sem res zelo vesel, da to uspe. Občutki so nepopisni,« je po zaključku dejal Blaž Jenkole.

DVE NAGRADI

Nagrado za najboljšo melodijo je strokovna komisija dodelila Barbari Gropajc in Maticu Štavarju, članoma ansambla Lisjaki z Barbaro in Neli ter avtorjema skladbe Kdr bwš rat'la mama. »Ne moreš verjeti, dve nagradi! Tako lepa pesmica je 'ratala', da smo res vsi ponosni nanjo. Dejansko smo jo zaigrali res s ponosom, ker nam je dobro 'ratalo' vse, tako besedilo kot glasba, in smo res zelo zadovoljni,« je dejal Matic Štavar.

Organizator
Raubarji so tokrat z vižo Čez polanske griče prepričali občinstvo.

Nagrado za najboljše novo narečno besedilo je prejel David Mohorič, ki je v poljanskem narečju napisal pesem Čez polanske griče, za katero so Raubarji odnesli nagrado občinstva. Besedila sta ocenjevala Francka Benedik in Adi Smolar, ki sta pohvalila prav vse avtorje, za zmagovalko pa zapisala: »Besedilo je prepričalo s spretnim prepletanjem opravičevanja navdušenega planinca svoji potrpežljivi in čakajoči izbranki z naštevanjem planinskih destinacij, vse skupaj pa je navdihujoče zajeto v refrenu, ki naj še velikokrat odzvanja med vsemi tukaj prisotnimi in ostalimi poslušalci.« In kako je vse skupaj komentiral avtor najboljšega besedila David Mohorič? »Besedilo je nastajalo spontano. Najprej moraš dobiti idejo in ideja je bila, da bi malo opisali te naše poljanske kraje. Odločil sem se za tele naše griče in potem je peljala ena taka pot malo gor, malo dol. Mislim, da je na koncu kar 'fajn ratal',« je povedal. 

Organizator
Zaradi nestanovitnega vremena so festivalski večer prestavili v Športno dvorano Trata.

VODNIKOVA NAGRADA

V Škofji Loki je bila podeljena tudi Vodovnikova nagrada, ki jo za dolgoletno kakovostno ustvarjanje besedil poklanja Društvo pesnikov slovenske glasbe v sodelovanju z Občino Zreče. Plaketo je letos prejel Jože Grgovič, za katerega so v obrazložitvi zapisali, da je »tenkočuten pesnik, ki zna skozi svojo poezijo in besedila poslušalcu pričarati prvinski občutek domačnosti in udobja«. Nagrade je bil vesel: »Dejansko, trudim se. Jaz sem kmečki človek. Vedno, kadarkoli grem od doma, imam navado, da vzamem s sabo svinčnik in papirček in najdem nekje idejo, nekje na polju, v pridelkih; skratka, zvečer, ko pridem domov, se pogovarjam s tišino in takrat lahko največ narediš!«

Skladbe je ocenjevala štiričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali Simon Golobič, Aleksij Jercog, Jože Skubic in predsednik komisije Tomaž Tozon, besedila pa Francka Benedik in Adi Smolar. Predsednik strokovne komisije, ki jo vodi že od samega začetka festivala, Tomaž Tozon, je povedal, da odločitev o zmagovalcu ni bila lahka: »Ansambli so bili dokaj izenačeni, vendar smo se enoglasno odločili za zmagovalca. Mislim, da je bila ta podelitev neoporečna, tako da smo zadovoljni. Mislim, da so zadovoljni tudi gledalci in poslušalci.«