Mišo Kovač ne počiva

Pokazal, kako rad ima Dalmacijo

Alesh Maatko
19. 4. 2016, 22.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Legendarni Mišo Kovač je najuspešnejši pevec z največjim številom prodanih plošč (več kot 20 milijonov) na področju nekdanje države. Čeprav se bliža 50. obletnici diskografske kariere, neustavljivo pripravlja nov material.

Promo foto
Čeprav Mišo že dolga leta živi v Zagrebu, je z novo pesmijo Takav sam rođen še enkrat pokazal, kako rad ima Dalmacijo.

Bleščeča kariera Miše Kovača je bila najavljena s pesmijo Više se nećeš vratiti, ki je bila razglašena za zmagovalno pesem festivala Vaš šlager sezone. To je bilo že daljnega leta 1969 in od takrat se piše zgodba o legendi, katere pesmi so že zdavnaj del glasbenih antologij. Njegova profesionalna glasbena kariera se je sicer začela leta 1964, ko so ga opazili producenti in takrat je dobil od Jugotona pogodbo za snemanje prve plošče. Prva plošča je bila prepev pesmi I Cant't Stop Loving You njegovega idola Raya Charlesa pod imenom Ne mogu prestati, da te volim. Danes je za Mišom več kot 40 singel plošč, 20 studijskih albumov, številna diskografska priznanja: srebrne, zlate, platinaste in diamantne plošče.

Dallas Records
V času okrevanja, po prometni nesreči, se je odločil pustiti brke, ki so pozneje postali njegov zaščitni znak.

Posebno priznanje

Leta 2005 mu je inštitut hrvaške glasbe izročil posebno priznanje za največje število prodanih plošč v zgodovini hrvaške diskografije. Je lastnik porina za življenjsko delo in zlate ptice, ki jo je Jugoton, danes Croatia Records, delil svojim izvajalcem za milijon prodanih primerkov. Petkrat je bil razglašen za pevca leta, leta 1989 pa je bil razglašen za osebo leta nekdanje Jugoslavije.

Zaščitni znak

Leta 1971 je zaslužek od prodanih plošč namenil gradnji avtoceste Zagreb–Split, istega leta pa je skoraj umrl v prometni nesreči pri Zadru in od takrat ima brazgotino nad zgornjo ustnico. V času okrevanja si je odločil pustiti brke, ki so pozneje postali njegov zaščitni znak.

Nova pesem 

Po spektakularnem koncertu v zagrebški Areni ima legendarni pevec nov hit Takav sam rođen, ki ga podpisujeta Branimir Mihaljević in Fayo. Pesem je oda Dalmaciji in sredozemskemu načinu življenja ter je hkrati prikaz trdnega karakterja, ki krasi Miša vsa ta leta. Čeprav že dolga leta živi v Zagrebu, je s to pesmijo še enkrat pokazal, kako rad ima Dalmacijo.

Hči legendarnega pevca, ki prav tako ustvarja v glasbenem svetu, o zasebnem življenju nerada govori.