Zabava

Željko Božić: Moja služba je sanjska

Alesh Maatko
13. 10. 2015, 20.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Željko Božić je eden najuspešnejših plesnih koreografov pri nas. Pleše že več kot 30 let, za njim pa je tudi več kot 20 let poučevanja plesa.

Nikola Janušič

Željko Božić je izjemen inovator in njegove plesne koreografije so svetovno znane. Pred kratkim se je s svojimi varovanci vrnil s svetovnega prvenstva na Češkem in prinesel zlato ter bronasto medaljo. Naziv svetovnih prvakov so si priplesali v mladinski konkurenci street dance show plesov s točko Street Art. Bronasto medaljo sta osvojili Urša in Ema med street dance show pari mladincev.

ZANIMA GA PRAV VSE

Vprašali smo ga, kako mu to uspeva in kje najde zamisli za izjemne koreografije. »Izpostavljam se raznim vplivom in predvsem ves čas opazujem stvari okoli sebe. Vse me zanima, vse pritegne mojo pozornost, kipi, fotografije, plakati ob cesti, pogovori z ljudmi ... Vse to znam prenesti na ples, nato se v mojih mislih začne proces, ki lahko traja tudi po nekaj ur. Razmišljam in oblikujem koreografijo,« po tehtnem razmisleku pove Željko in preudarno doda, da veliko sodeluje z dramaturgi. Zamisel se rodi v njegovi glavi, prenese jo na papir, potem jo še oblikuje z dramaturgi: »Ko dobivam nove zamisli se počutim tako, kot če bi vzel poživilo. To me napolni z energijo in mi da nov zagon.«

Nikola Janušič

ČASA ZA POČITEK NI

Prav zato Željko nikoli ne počiva. Tudi  takrat ko ima malce prostega časa, na spletu nenehno opreza za novostmi, pregleduje, kakšni so trendi in kaj se dogaja. »Skrbi me, da bi kaj zamudil. Skrbi me, da bom spregledal nekaj pomembnega, če bom za kakšen dan vse skupaj odmislil. Zakaj bi izpustil kakšno novost? Moja služba je sanjska in res uživam v tem, kar delam,« zaključi Željko, ki mu energija in navdušenje nad plesom kar žarita v očeh.