Zabava

Mirko Mayer: 'Razočaran sem nad neprofesionalnostjo!'

Sonja Javornik
31. 8. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

To poletje je največja zvezda informativnega programa postal 30-letni Mirko Mayer. Novinar, ki je najprej z izvrstnimi novinarskimi prispevki na Kanalu A, potem pa z vodenjem oddaje oziroma debatnega dela informativnega programa na Planet TV dokazal svojo kvaliteto, je dobil povabilo, da prestopi na nacionalko. Ni se izšlo po načrtih. Ko je že dal odpoved, je izvedel, da se je z novo pogodbo zapletlo, in se je vrnil nazaj.

Planet TV

Planet TV

Izkušnja, ki bi se lahko izkazala za mučno, je za Mirka pozitivna. V iskrenem pogovoru nam je zaupal, kako so skozi to izkušnjo s šefi še okrepili zaupanje, sodelavcem, ki so ga prijazno sprejeli nazaj, pa bo to povrnil s trdim delom za skupni cilj.

Ali gojite zamere do TV Slovenije?

Ne, saj tudi karakterno nisem zamerljiv človek. Slovenski medijski prostor je majhen, televizijski pa še toliko bolj, zato so zamere neumnost. Razočaran sem le nad neprofesionalnostjo, vedno znova sem presenečen, koliko je tega v Sloveniji na vseh nivojih.

Ali se bojite, da vas bodo zdaj v novi-stari službi stisnili v kot, saj ste se morali vrniti kot poraženci?
Prepričan sem, da ne bo težav, saj sem že prvi dan opazil, da so me sodelavci veseli, s šefi pa se sploh ne bi dogovorili, če me ne bi želeli nazaj. Glede na naravo dela smo vsak dan v neposrednem stiku in opažam, da je odnos enako spoštljiv, kot je bil.

Zakaj vas je mikalo delo drugod?
Mikal me je izziv. Želja po svoji pogovorni oddaji v najbolj gledanem terminu. Edini razlog za razmišljanja o odhodu je bila vsebina.

Pred osmimi leti ste začeli kot novinar na televiziji. Počasi, a zanesljivo ste postali prepoznavno, kredibilno ime informativnih programov …

Na Info TV sem se brez pritiskov, počasi pripravljal na naslednji korak. Ko po petih letih na Kanalu A nisem več videl pravega prostora za napredek, pa je prišlo vabilo s Planet TV, kjer sem v preteklem letu lahko rasel in napredoval še v vlogi voditelja. Vse je potekalo postopno in prijazno zame, nič se ni zgodilo čez noč. V določenem trenutku prideš do točke, ko moraš naprej, zato poskusiš poiskati novinarski izziv drugje ali pa greš iz tega poklica. Je pa v mojem značaju, da vsakih nekaj let iščem nov izziv. Varnost je sicer pomembna, te pa ne sili k napredku.

Ste se s Sveta odpravili na Planet TV zaradi Bojana Travna?

Zakaj pri nas posel vedno povezujemo z osebnimi stvarmi? Tako ponudbo bi takrat sprejel od kogarkoli, ker je bil čas za napredek. Ker se rad učim in ker sem se imel priložnost učiti od ljudi, ki jih cenim zaradi njihovega dela.

Na nacionalni televiziji se govori o velikih spremembah, ki jih pripravlja Bojan Traven, in med novinarji že vlada panika. Kakšno mnenje ima o njem vaša žena, ki je tudi sodelovala z njim, pa še doma vas je čakala, ko ste bili cele dneve v službi?

Ob zagonu Sveta je bila moja žena zraven, ko mene še ni bilo. Izbrali so jo na avdiciji in tam je v tem divjem tempu zdržala nekaj mesecev. Če vprašate njo, bi zaradi osebne izkušnje rekla, da je grozen, ko pa ga je spoznala preko mene, je spremenila mnenje. Navadila se je, da me ni veliko doma, kmalu pa je ugotovila, da sva se z Bojanom ujela. Bojana sem spoznal pred sedmimi leti, ko je v meni videl nekaj več in me povabil k sodelovanju. Bojana bi karakterno lahko primerjal s Katjo Šeruga, saj so tudi o njej govorili, da se ne da z njo delati, ko je dobila malo večja pooblastila. Sam imam drug pogled na to. Oba sta deloholika, zato pričakujeta enako od drugih. Ker imam rad svoj poklic, me ne utruja, in Bojan je v meni videl to strast. V vseh letih sva se le enkrat sprla zaradi vsebine, a ko sem mu podal svoje argumente, se mi je celo opravičil. Bojan je tak, da se lahko nanj tudi zadereš, če imaš dober argument, in ti bo dal prav. Morda imajo več težav tisti, ki jim je všeč ideja o novinarstvu, o pojavljanju na televiziji, vendar niso bili pripravljeni sprejeti vsega, kar pride zraven. Kdor je želel najprej veliko delati, posledično pa postati televizijec, ni imel težav. 

Nekateri vaši kolegi celo štejejo sekunde, kako dolgo so na ekranu. Ste tudi vi takšni?

Sploh ne. Nimam niti navade, da bi se doma pogledal z zamikom, razen ko sem začel delati na Planet TV, saj sem želel popraviti določene stvari. Zanima me delo, ne pojavljanje ali titule. Na Svetu sem recimo dobil plaketo naj novinarja 2011, pa si tega ne pripenjam na steno …

Kakšen odnos imate s sedanjim šefom Tomažem Perovičem?

V zelo korektnem pogovoru mi je dal vedeti, da bi naredil vse, da ostanem na Planet TV, vendar sem to v tistem trenutku zavrnil. Čez štirinajst dni sem potreboval obratno uslugo in to je bila fantastična izkušnja. Dvomim, da bi katerikoli od šefov televizij, ki sem jih do zdaj spoznal, pristopil na tak način in tako hitro rešil problem, ki se meni ni zdel majhen. Res me je prijetno presenetil. Kar se dela tiče, nikoli nisem imel pripomb, saj imamo maksimalno proste roke, ko pa smo v dilemi, gremo lahko brez težav do njega po nasvet.

Ali sta se pogovarjala tudi o tem, da bi vam zdaj ponudil večji izziv – kaj podobnega kot je bil ta, zaradi katerega ste sploh nameravali prestopiti?

Ideje na Planetu so, prvi cilj pa je, da prehitimo TV Slovenija, in mislim, da se bodo stvari postopno razvijale. Zdaj ni pravi trenutek za realizacijo idej iz predala, vendar verjamem, da je letos naše leto. Zdaj gremo nazaj na novice ob sedmi uri, čeprav so se novice med poletjem, ki so bile ob osmih, pokazale za zelo dobro gledane. Gledalo nas je dvakrat več ljudi kot običajno in prepričan sem, da bodo mnogi ostali z nami tudi zdaj, ko smo spet v istem terminu s konkurenco.