Zabava

Razlog, da ljudje še vedno videvajo Elvisa Presleyja

J.P.
17. 8. 2015, 10.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na svetu ne manjka oponaševalcev Elvisa Presleyja. A le za enega je mogoče reči, da je bil slišati tako zelo kot on, da so bili ljudje dejansko prepričani, da je Elvis. To je bil Jimmy »Orion« Ellis, ki je bil prepričan, da je njegov glas tako blagoslov kot prekletstvo.

Twitter

 Vendar pa se Jimmy »Orion« Ellis nikdar ni sprijaznil z dejstvom, da se kot umetnik nikdar ni proslavil tako zelo kot s svojo podobnostjo s Kraljem. Ellis se je rodil v Mississippiju – kot mladenič si je želel slave, kakršna pritiče pevcu kot je le malokateri, a si je ime ustvaril v z bleščicami posuto masko, ki je vedno zakrivala njegov obraz, ko je nastopal kot Elvisu Presleyju podoben pevec Orion. Pomanjkanja popularnosti mu ne gre očitati – izdal je devet studijskih albumov ter redno nastopal na evropskih odrih. Jeanie Finlay, ki je o njem posnela dokumentarec, je dejala, da je »Orion razlog, da ljudje še vedno videvajo Elvisa«.

Wikipedia

Ellis kot Orion.

Tako zelo kot Elvis

Finlayjeva je Oriona odkrila pred 12 leti, ko je v Nottinghamu kupila enega od njegovih albumov na vinilu. »Zdelo se mi je, kot da prvič poslušam Elvisove skladbe, ki jih še nisem slišala,« se spominja. Nista pa si bila podobna le po glasu – oba sta imela mami po imenu Gladys, le da je Jimmy pri starosti dveh let končal v rejniškem domu.

Hotel je biti Jimmy Ellis

Da je imel glas kot Elvis je bila naravna danost, njegova odrska pojava pa je vsekakor veliko dolgovala Kralju, saj se je oblačil in gibal kot on. Sčasoma je podpisal pogodbo z novim lastnikom Sun Records, Shelbyjem Singletonom. Taista založba je iz Elvisa naredila ikono. Takrat so Jimmyja začeli oblikovati po Elvisovem zgledu. Po Kraljevi smrti leta 1977 je Ellis postal novi Elvis, pri čemer je nemajhno vlogo igrala ravno njegova založba. Vendar pa si Ellis tega ni želel. Ravno to je največja tragedija, meni Finlayjeva – Ellis je hotel biti Ellis, a to nikoli ni mogel biti. Samo zato, ker je bil njegov glas domala enak tistemu najbolj slavnega pevca tistega časa. Dovolj zgovorno je dejstvo, da je leta 1978 posnel skladbo z naslovom I'm Not Trying To Be Like Elvis (ang. ne poskušam biti kot Elvis).

Leta 1987 je bil ustreljen, ko je poskušal pobegniti pred dvema moškima, ki sta ga hotela oropati. Po incidentu je okreval in kmalu spet nastopal.

Svet je hotel novega Elvisa

Ellis, ki je glasbo snemal od leta 1964, je bil prave pozornosti deležen šele po Elvisovi smrti, ker je svet hotel novega Elvisa. Ironija njegove življenje zgodbe je, kot je izpostavila Finlayjeva, da ne bi smel zveneti kot on, saj je bil njegov glas preveč podoben nekomu, ki je zaslovel pred njim. Vendar pa si oba moža ob koncu svojih življenj ne bi mogla biti bolj različna. Medtem ko se je Elvis samouničil s predpisanimi zdravili, so Ellisa uničile zunanje sile. Leta 1987 je bil ustreljen, ko je poskušal pobegniti pred dvema moškima, ki sta ga hotela oropati. Po incidentu je okreval in kmalu spet nastopal. Enajst let pozneje se je znašel v podobni situaciji, ko je nekdo oropal njegovo zastavljalnico v Alabami, le da takrat ni imel takšne sreče. Imel je 53 let.