Zabava

Španska zvezda Juanito Makandé na festivalu Pivu in cvetje

K.S.
7. 7. 2015, 16.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Juanito Makandé, flamenko hipster, ki s svojimi hiti navdušuje španske množice in osvaja tudi evropske odre, prihaja v Slovenijo. Na največjem glasbenem festivalu Pivo in cvetje si bo 18.7.2015 delil oder s slovensko flamenko zasedbo Coraviento. To bo edinstveni glasbeno - plesni nastop, ki nas bo ponesel daleč stran v vroča španska poletja.

Juanito Makandé je odličen pevec, kitarist in 'cajonist' ter predstavlja novodobni flamenko val. S svojo nalezljivo melodijo ustvarja neverjetno energijo med seboj in občinstvom ne glede na to, kje igra. Njegov hit Niña voladora (Leteča deklica) je v manj kot mesecu dni dosegel milijon ogledov na YouTubu. Njegovo ime je v zadnjih letih ustvarilo kult, ki spodbuja nova glasbena in umetniška gibanja ter na špansko sceno prinaša svežino.


Juanito Makandé

... nadaljuje svoj let med španskimi in evropskimi odri ter predstavlja svoj novi glasbeni projekt. S pomočjo crowdfundinga je lansko leto luč sveta ugledal njegov tretji samostojni album z naslovom Las canciones que escribí mientras volaba, ki s svojimi svežimi melodijami in pridihom sproščenosti ulice navdušuje španske množice. Hit Niña voladora je namreč v manj kot mesecu dni dosegel milijon ogledov na YouTubu.

Juanito je v svoji trinajstletni glasbeni karieri postal eden najpomembnejših ustvarjalcev stila flamenco underground, preko katerega s primesmi stila funk andaluz izraža svojo upornost ustaljenemu in že poznanemu. Je odličen pevec, kitarist in 'cajonist', ki išče navdih v mladosti, življenju in flamenku. Veliko mu pomeni stik s svojimi poslušalci vseh starosti, zato s pridom izkorišča družbena omrežja, da z njimi deli svoje misli in odpira družbena vprašanja. Njegovo ime je v zadnjih letih ustvarilo kult, ki spodbuja nova glasbena in umetniška gibanja ter na špansko sceno prinaša svežino.


Juanito o sebi ...

Sem nemirna oseba, ki se ukvarja z veliko stvarmi, a nič me ne osrečuje tako, kot me osrečuje glasba. V najstniških letih sem vse svoje noči preživljal na plaži, s kitaro, bobnom in zvezdami. Moje življenje lahko najbolje opiše le moja glasba. Predstavljam novodobni flamenko val, sem tako rekoč 'flamenko hipster'. Flamenko predstavlja moje bistvo in način življenja. Svojo 'hipster' dušo pa pokažem s tetovažami in do vratu zapeto srajco.

Kako je glasba prišla v tvoje življenje?

Juanito Makandé se bo na slovenskih odrih prvič predstavil na največjem slovenskem glasbenem festivalu, festivalu Pivo in cvetje 2015. Ujamete ga lahko v soboto, 18.7., ko si bo oder Club delil s slovensko flamenko zasedbo CoraViento. Priča boste edinstvenemu glasbeno-plesnemu nastopu, ki vas bo ponesel daleč stran v vroča španska poletja…

Z glasbo sem se začel ukvarjati, ko sem pričel z igranjem tolkal, natančneje flamenko tolkala 'cajón', ki je bil takrat moja največja strast. Sprva sem na koncertih spremljal znane andaluzijske glasbenike, potem pa sem se nekega jutra zbudil v nov dan in tu je bil uspeh. Še sam ne vem, kdaj. Življenje je nepredvidljivo.

Misliš, da se tvoja glasba lahko dotakne poslušalcev, ki ne govorijo špansko?

Sem avtor vseh svojih pesmi in uživam, ko pojem besedilo, ki sem ga nekoč napisal, saj govori zgodbo o mojem življenju. A glasbe sem se naučil na ulici in mislim, da me je to zaznamovalo za vedno. Naučil sem se, kaj so dober ritem, nalezljiva melodija in zabava, ne glede na kulturo in jezik, v katerem smo ljudje vzgojeni. Fascinira me, kako imam na koncertih po Veliki Britaniji in drugod po Evropi vedno občutek, kot da igram doma, v rodnem mestu, saj je energija, ki se ustvari med mano in občinstvom neverjetna. Glasba je medij brez primere.