Zabava

Odkrivata nove besede in zveze

am
5. 5. 2015, 20.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Radio Salomon je najverjetneje najboljša izbira za vse tiste, ki prisegate na spontanost, drugačnost, dobro glasbo in veliko smeha.

M24

Anita in Dean med sproščenim vodenjem večkrat »odkrijeta« tudi kakšno novo slovensko besedo. Mnoge od njih so se celo tako zelo »prijele«, da so postale prava stalnica v slovenskem besednjaku. Jih še ne poznate? Spoznajte jih!

Gorjača je po Slovarju slovenskega knjižnega jezika debela grčava palica za udarjanje in upiranje. Je pa gorjača še veliko več. Za zdaj najbolj formalni opis gorjačarjev slednje opredeljuje kot osebe moškega spola, ki so premagale strah pred kačami. Zdaj kačo – gorjačo nosijo kar med nogami in tako dokazujejo, da so se uspešno spopadli in nadvladali strah pred velikim plazilci. Tako imenovanih gorjačarjev je v Sloveniji kar nekaj. Najbolj znani slovenski predstavniki so po izsledkih nekaterih slovenskih revij sledeči: Werner, Davor Borno, DJ Drago, Zmago Batina, Vid Valič, Igor Mikić, Sebastjan Cavazza in Aleš Bartol.

Tu je tudi beseda lazar, ki jo po navadi povezujemo z živalskim svetom, natančneje s polžem brez hišice. Se pa v novodobnem jeziku to besedo uporablja tudi kadar govorimo o strastnem francoskem poljubu, pri katerem si dve osebi medsebojno pospešeno izmenjujeta »fluide«. Navadno to dejanje spremlja tudi otipavanje, ki v določenih primerih dvigne odnos na še višjo raven.