Zabava

Modna vojna v parlamentu

sj
28. 3. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenske političarke pod drobnogledom. Doslej je Evo Irgl ogrozila le Katarina Kresal, se ji sploh obeta dostojna naslednica?

Naši poslanci so vedno na očeh javnosti, česar se še bolj kot njihovi moški kolegi zavedajo gospe in gospodične.

Kar nekaj je sicer takih dam, ki se očitno želijo s svojo sivo mišjo podobo skriti v ozadje ali se zliti z njim, obstajajo pa tudi izjeme. Za najlepšo med poslankami že vrsto let velja Eva Irgl, a tudi nekatere druge predstavnice lepšega spola se trudijo, da bi tudi z oblačili naredile dober vtis.

EVA IRGL – tangice za vedno

Med vsemi damami naše politike je Eva Irgl vsekakor najbolj opazna. V javnosti smo jo spoznali kot voditeljico in v tistih časih je bila vajena elegantnih oblek, kot pritičejo glamuroznim televizijkam. Tudi zaradi ljubezni do vodje skupine Zaklonišče prepeva Vanje Aliča je imela Eva zelo rokersko fazo, sicer pa tudi zdaj, ko je v zvezi z Luko, rada pove, da je – kot on – po duši metalka. Odkar je Eva v politiki, je svoja oblačila prilagodila tako, da so bolj elegantna, čeprav še vedno močno pisana za parlament. Namesto minikrilc ima zdaj daljša, bolj decentna krila, je pa dvignila precej prahu s priznanjem, da ima rada tangice in da se jim ne bo odrekla.

LJUDMILA NOVAK – iz račke v laboda

Prvakinja stranke NSi je dolgo veljala za političarko, na kateri je bilo čisto vse – pričeska, oblačila, ličenje, čevlji – zastarelo, okorno. Ampak stalne kritike so ji prišle do živega, postale njene rešiteljice. »Ko sem postala ministrica, je bil objavljen članek, kako naj bi se ministri oblačili. Potem pa sem po naključju srečala frizerja, ki je takrat ocenil mojo pričesko, saj je stanoval v neposredni bližini moje hčerke. Predlagal mi je drugačno frizuro ... in mi jo je naredil,« je povedala. Pričeska jo je pomladila in polepšala in očitno ji je to dalo zagon za nove spremembe. Poiskala je pomoč strokovnjakov za ličenje, potem pa tudi za oblačila. Nekaj časa je oblačila izbirala s strokovnjakinjo, zdaj pa zaupa »svoji« trgovki v veleblagovnici nasproti parlamenta.

ALENKA BRATUŠEK – tigrica postala mucka

Prva slovenska premierka se po vizualni plati ni ravno proslavila, čeprav se je včasih opazilo, da se močno trudi. Za svoj prvi obisk na Hrvaškem si je na primer izbrala čevlje s tigrastim vzorcem, ki so jih hrvaški novinarji označili za spogledljive s pridihom predatorstva. Tako je Alenka hitro ugotovila, da mora biti pri izbiri garderobe karseda previdna, in je rešitev iskala v klasiki, čeprav je očitno velika ljubiteljica živalskih vzorcev, tako da smo jo videli že tudi v krilu ali bluzi s takimi potiski. Sorazmerno z dolžino mandata se je krajšalo tudi njeno krilo, saj so prav prekratka krila in vpadljivi čevlji del njene prepoznavnosti. Zelo prepoznaven je bil tudi njen rdeči blazer, s katerim je popestrila sive kombinacije, med najboljše pa so kritiki uvrstili črni kostim in klobuček s pajčolanom, ki ga je nosila na sprejemu pri papežu Frančišku.

VIOLETA TOMIČ – gatke ima črne

Če so bila oblačila v njenem prejšnjem poklicu, igralstvu, del službene opreme za lažjo prelevitev v vlogo, je v parlamentu pomembno, da predstavljajo Violeto v vlogi resne političarke. Violeta prisega na črno barvo in je tako za medije že povedala, da ima tudi spodnje perilo večinoma v črni barvi, saj ne zgornjih ne spodnjih oblačil ne nosi prav pogosto v svetli barvi. »Že zgodaj sem si izoblikovala osebni stil. Modne smernice so se medtem spreminjale, jaz pa sem bila in ostala zvesta usnju, džinsu, korzetom ... in črni večerni garderobi,« je povedala.

KATARINA KRESAL – diskretno razkošna

Čeprav se je nekdanja ministrica za notranje zadeve umaknila s politične scene, ni odveč, da se je spomnimo, saj je z zunanjostjo edina za nekaj časa ogrozila lepotne titule Eve Irgl. »Nekatere ženske se zelo rade ukvarjajo z modo, ji sledijo, spremljajo trende, razmišljajo o njej, mene moda do te mere ne okupira. Sem pa rada urejena in mogoče imam to srečo, da se znam obleči, da vem, kaj mi pristoji. Nisem pa odvisna od mode in sezonskih trendov. Moja omara je sestavljena iz večnih kosov,« je povedala na to temo. Se je pa od ostalih dam razlikovala po tem, da je nakupovala v svetovnih modnih prestolnicah. Prav zato je bila tarča očitkov, da se baha z razkošjem in dragimi blagovnimi znamkami.