Zabava

V Kinu Šiška Lajko Felix Quartet v popolni postavi

STA
19. 2. 2015, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po dveh letih se v CUK Kino Šiška nocoj vrača violinist in citrar Felix Lajko s svojim kvartetom. Njegova glasba je divja in jo je težko žanrsko opredeliti. "Lajko vzpostavlja svoj lasten trend s stopanjem proti toku, hkrati pa pomaga razumeti tisto, česar ni mogoče pojasniti," so zapisali v Šiški.

Wikipedia

"Bistvo moje glasbe izvira iz občutljivosti in raznolikosti inštrumenta, ki ga igram. Nobenih novih vrst glasbe ne igram, le po svoji poti hodim, improviziram in skladam. Nobenih razlik ne delam med slogi in tokovi v glasbi, zato igram folk, klasično, rock, blues in jazz glasbo, pa tudi improvizirane skladbe. Če bi moral kategorizirati svoj stil glasbe, bi izbral temačen folk," je nekoč dejal Lajko, imenovan tudi vojvodinski Paganini.

Lajko (1974) ima za seboj številna sodelovanja, med drugim z zasedbami, kot so Ritual Nova, Makuz in Noir Desir. Povezal se je tudi z violinistom Alexandrom Balanescujem, s pihalnim orkestrom Bobana Markovića in grlenimi pevci iz zasedbe Huun Huur Tu. Njegov zadnji album Mezo/Field je avgusta in septembra leta 2013 pristal na prvem mestu vodilnih svetovnih lestvic glasb sveta.

Lajko Felix Quartet sestavljajo še Antal Brasnyo na violi, cimbalist Michael Kurina in kontrabasist Ferenc Kurina. Pred dvema letoma je na koncertu v Šiški brata Kurina zamenjal pihalec Mihaly Dresch, tako da bo nocoj postava popolna.

Ob Lajkovem nastopu v Ljubljani leta 2013 je Ivo Poderžaj za Radio Študent zapisal: "Lajko evocira čas, ko je muzika v kavarni ali beznici odigrana akustično, prepoved kajenja v zaprtem prostoru pa rezervirana kvečjemu za porodnišnico. To je čas, ko je konj vir energije - kinetične in tiste na krožniku, a ne ponujane pod krinko govedine. Lajko Felix je emanacija urbanih muzik, za katere se iz perspektive tako ali drugače elektrificirane popularne glasbe zdi, da so narodnjaške."