Zabava

Ogorčeni gasilci Pop Tv-ju: Odpovejte šov!

Žiga Kariž
28. 12. 2014, 00.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

POP TV bi koval dobiček na račun slovenskih narodnih herojev - prostovoljnih gasilcev. Največji plaz očitkov se je vsul na Bojano Kselo.

Na velikem zaključku zadnje oddaje Slovenija ima talent je naša največja komercialna televizija pompozno napovedala nov šov, ki naj bi na ekrane prišel spomladi 2015, Gasilci: Enota 14. V njem naj bi se prostovoljni gasilci, tako posamezniki kot društva, med seboj udarili za znesek 50.000 evrov. Gasilce med drugim vabijo z besedami: »Izmed vseh prijavljenih prostovoljnih gasilcev bomo izbrali 14 najpogumnejših, najbolj požrtvovalnih, borbenih in zanimivih, ki se bodo skozi oddaje borili za naziv najboljšega prostovoljnega gasilca …«

Gasilci so se ostro odzvali

Na prvi pogled bi morali Slovenci tako oddajo sprejeti z odprtimi rokami. V gasilska društva je včlanjenih več kot 150.000 Slovencev, od tega je kar 70.000 aktivnih. V naravnih nesrečah se je izkazalo, da so gasilci pravi steber naše družbe, ki nikoli ne zataji. In Slovenci jih zaradi tega cenimo in spoštujemo. Gasilci so junaki. In junaki spadajo na televizijo, mar ne? 

A očitno na POP TV kljub temu, da o dobrih delih in požrtvovalnosti gasilcev neutrudno poročajo ob vsaki ujmi, ne vedo prav dosti o vrednotah, ki jih ti pogumni možje delijo med seboj. Tako gasilska zveza kot številna prostovoljna gasilska društva so se namreč ostro odzvala na napovedani resničnostni šov.

Že 19. decembra se je sestal upravni odbor Gasilske zveze Slovenije in po sestanku izdal obvestilo:

»Informirani smo bili o pogojih za pristop k oddaji in tudi konceptu oddaje. Z veliko večino sta upravni odbor in poveljstvo zavrnila vsako sodelovanje GZS pri ustvarjanju oddaje. Menimo, da resničnostni šov, v katerem se bo kandidate tudi izločalo, ne kaže dejanskih vrednot, ki jih zastopamo prostovoljci gasilci.« Ob tem so vse, ki jih mika sodelovanje v oddaji, pozvali, naj pri sebi temeljito premislijo, v kaj se spuščajo in ali so cilji oddaje zares enaki ciljem, ki jih gasilska organizacija poskuša izpolnjevati.

Kritike na socialnih omrežjih

Na socialnih omrežjih se je vsul plaz kritik na POP TV, ki namerava na plečih gasilcev kovati dobiček. Pojavila se je celo peticija, katere podpisniki zahtevajo odpoved šova. Iz zapisanega ob peticiji lahko sklepamo, da avtorji prihajajo iz vrst prostovoljnih gasilcev. »Prostovoljni gasilci imajo nalogo pomagati ljudem in ne delati dobiček komercialnim televizijam. Že tako rešujemo večino stvari, ki se dogajajo zaradi malomarnosti države in občin. Zahtevamo odpoved šova. Gasilci do takrat ignoriramo delovanje imenovane televizije in ne dajemo nobenih izjav za nobeno stvar,« so zapisali. Pod peticijo se je do zdaj podpisalo že skoraj 4000 ljudi.

Da ustvarjalcev oddaje ogorčenje javnosti ne gane, se je izkazalo v odzivu Bojane Ksela Rose, kreativne sodelavke POP TV in žene Donalda Rosa, kreativnega direktorja POP TV. Na twitterju se je namreč na poziv GZS k bojkotu oddaje odzvala s sledečim zapisom: »Težo in pozornost smo dali mladim, stare prdce pa obšli, zato niso za.« In dodala: »Kakorkoli, s podporo ali brez bomo izpeljali še en odličen šov in všeč mi je, da se dviga toliko prahu. Top!«

Nad njenim čivkanjem v javnosti niso bili zadovoljni njeni nadrejeni, ki so se od teh izjav že distancirali, jih obsodili in povedali, da to nikakor ni stališče POP TV, ter celo napovedali, da Kselo čakajo sankcije.

A na POP TV kljub ostrim odzivom in peticiji še vedno zbirajo prijave in nadaljujejo priprave na šov. Denar je očitno vreden več kot čast.