Zabava

Slovo Novih fosilov

A.M.
6. 11. 2014, 15.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Če je to slovo, je in bo zagotovo žalostno, saj ga verjetno ni človeka, ki ne bi poznal zasedbe, ki je prve uspehe požela v sedemdesetih letih, ko se je zasedbi pridružil Rajko Dujmić, ki je takrat za Nove fosile in za Splitski festival ustvaril še danes znano uspešnico Diridonda.

Krater Agency

A kot kaže in kot poročajo hrvaški mediji, se bo zgodba končala ravno zaradi avtorja številnih uspešnic in ustanovitelja skupine Novi fosili, Rajka Dujmića. Šestdesetletni glasbenik naj bi imel že nekaj časa težave z mamili, vrhunec tega pa je bil koncert v Beogradu, kjer so se preostali člani Sanja Doležal (51), Marinko Colnago (72) in Vladimir Kočiš Zec (66) odločili, da temu naredijo konec, kot se je to – prav tako zaradi Dujmićeve odvisnosti – že zgodilo.
»Zaradi hude Dujmićeve bolezni smo se odločili, da prenehamo delati v skupini. Splošno znano je, da se Rajko že več kot trideset let bori z odvisnostjo, zaradi česar smo se razšli leta 1991, saj je takrat zavrnil zdravljenje,« so dejali preostali člani. In dodali, da so zaradi ugleda in dostojanstva skupine ter izjemnih pesmi, ki jih je ustvaril Dujmić, dolgo skrivali to neprijetno zgodbo, ki ji, kot kaže, ni bilo videti konca, saj so morali Rajka prisilno odpeljati v bolnišnico na zdravljenje. Sanja, Marinko in Vladimir še pravijo, da ga bodo v tem boju podpirali, saj si želijo, da se čim prej ozdravi odvisnosti. 

»Dobri bog vse vidi in vse ve. Na koncu pa vsak sam plača svojo kazen.«

Avtor številnih in nepozabnih uspešnic se zaveda, da ni svetnik in da je preostalim članom povzročal precej sivih las in nevšečnosti, obenem pa pravi, da se mu zdi vseeno čudno, »saj po eni strani prepevajo moje pesmi, po drugi strani pa v en glas pravijo, da sem bolan«. To po Rajkovem mnenju ne gre skupaj. Ob poslovilni turneji je mislil, da bodo na spoštljiv način počastili pokojne člane zasedbe. »Kot kaže, sem se uštel,« je povedal Dujmić, ki je lansko leto prejel največjo hrvaško glasbeno nagrado porin za življenjsko delo. Čeprav so bili v istem času v Opatiji vsi preostali člani Novih fosilov, ni nihče prišel na njegovo zabavo, kar dokazuje, da so resnično na različnih bregovih.

Kako se bo končala zgodba o zasedbi, ki je nekdanjo skupno državo s pesmijo Ja sam za ples zastopala na Evroviziji leta 1987 in osvojila celo četrto mesto, je težko napovedati. Dujmić dodaja, da se od številnega občinstva še ne misli posloviti, saj še vedno ustvarja nove pesmi. Če bodo te pesmi prepevali tudi njegovi kolegi, ki so si stali z ramo ob rami, še ne ve, saj je prepričan, da je v preteklosti ustvaril toliko pesmi, da lahko prepevajo danes tudi brez njega. A vprašanje je pod katerim imenom, saj naj bi bil Rajko lastnik imena Novi fosili. »Problematičen« glasbenik na vse to še dodaja, da ne misli nagajati ali komurkoli karkoli prepovedovati. »Dobri bog vse vidi in vse ve. Na koncu pa vsak sam plača svojo kazen,« je zaključil Rajko