Zabava

Slovenca Tošetu Proeskemu postavila muzej

Tilen Pajek
16. 10. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Toše Proeski je na balkanski glasbeni sceni pustil pomemben pečat. Njegova glasba in zvesti oboževalci namreč ostajajo. Skupaj s Koprčanoma Špelo in Elijem Rajtenbahom, ki imata v svojem domu že kar majhen muzej, smo ugotovili, da ima Toše tudi v Sloveniji zvesto občinstvo.

Tilen Pajek in osebni arhiv Rajtenbahovih

Pred natanko sedmimi leti je na današnji dan, ko je ura odbila 6.30, balkansko pa tudi svetovno javnost pretresla novica, da je v prometni nesreči umrl priljubljeni makedonski pevec Toše Proeski. Terenski avto, v katerem je potoval kot sopotnik, je vozil Georgij Georgijevski, sopotnica pa je bila tudi menedžerka Ljiljana Petrović. Poti v Zagreb 26-letni makedonski pevec žal ni uspel dokončati.

Eli brez zadržkov pojasni, da Tošeta doživlja kot brata, in dodaja: »Če bi bil zdaj tukaj, bi ga kar objel. Ni me sram to povedati v javnosti, ker ne vem, zakaj bi me bilo. To je človeško, imeti nekoga rad, ga spoštovati in mu priznati, da je bil sposoben. On je lahko meni in mnogim drugim za zgled, nikakor ne v sramoto.«

Žalovanje ob tragičnem dogodku je zajelo številne oboževalce po vseh državah nekdanje Jugoslavije. Od Hrvaške, Srbije, Bosne in Slovenije do domače Makedonije, kjer so tisti dan razglasili dan žalovanja, svoje delo so prekinile vse javne službe in celo parlament.

Da bi se spomnili, kako močan vpliv je imel nasmejani Toše na svoje poslušalce, smo se pogovarjali s Špelo in ElijemRajtenbahom. Ob njunem pripovedovanju smo pobliže spoznali glasbenega idola, ki je osvojil srca več tisoč ljudi, tudi v nekoliko drugačni oziroma bolj intimni podobi. 

Kaj sta imela povedati, si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!