Zabava

Slakovim vižam je vedno lepo prisluhniti

A.M.
3. 10. 2014, 22.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Lojze Slak, ki je v domači glasbi ustvaril glasbeno smer z diatonično harmoniko, je za seboj pustil izjemno narodnozabavno glasbeno zapuščino.

Mediaspeed

Minevajo namreč že tri leta od smrti velikega človeka in odličnega harmonikarja Lojzeta Slaka, ki je umrl 29. septembra 2011. »Vedno ko zaslišim značilni glas Slakove harmonike, imam pred očmi svojo mladost, dekliška leta, ko sem začela sodelovati s tem ansamblom. Uspešnice, ki sva jih skupaj ustvarila – Deželica sonca in grozdja, Kadar srečam te, Visoko nad oblaki, Lep je spomin – so privrele iz čistega srca in osvojile ljudi, ki so v njih videli del svojega življenja. Lojze Slak je s svojimi godci in pevci znal približati poslušalcem njihovo lastno dušo in ravno v tem je po mojem mnenju velika vrednost te glasbe, ker je vzbudila korenine slovenstva,« se sodelovanja s Slakom spominja tekstopistka Fanika Požek.

Mediaspeed
Ena od številnih pesmi je tudi valček Kadar srečam te, za katerega je napisala besedilo, priredba je delo IgorjaPodpečana, posneli pa so jo Igor in zlati zvoki ter Fantje s Praprotna. Poleg tega ni odveč, če zapišemo, da je nekaj skladb Ansambla Lojzeta Slaka ponarodelo že za časa njegovega življenja, 20. aprila 2013 pa so Lojzetu v spomin pripravili veliki koncert Tvoje pesmi živijo naprej.