Zabava

Harmonika je očitno še kako priljubljena

M. B.-J./Dolenjski list
18. 8. 2014, 15.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na pobudo svetovnega prvaka v igranju na diatonično harmoniko Martina Težaka iz Slamne vasi pri Metliki so pretekli konec tedna na belokranjskem športnem letališču v Prilozju pripravili tretji festival V deželi harmonike.

Tudi lanski festival je bil v Prilozju, medtem ko je bil prvi, v spomin na Lojzeta Slaka, v njegovi Mirni Peči.

Glavni namen festivala je promocija harmonike.

Čeprav je glavni namen festivala promocija harmonike in se je na festivalu vse vrtelo prav okrog tega v Sloveniji vse bolj priljubljenega inštrumenta, pa so prišli na svoj račun ljubitelji različne glasbe. V glavnem je bila zraven tudi harmonika, ne pa vedno.

Poleg različne ponudbe so se na prireditvenem prostoru predstavili izdelovalci harmonik, na njihove inštrumente pa so obiskovalci lahko tudi zaigrali. Celo na prizorišče so ljudje prišli skozi več kot tri metre visoko harmoniko, ki naj bi postala razpoznavni znak prireditve. Po besedah Martina Težaka bo skupaj z nekaj deset ljudmi, ki mu pri pripravi prireditve priskočijo na pomoč, vztrajal s festivalom tudi naprej. Da se splača vztrajati in da trud ni zaman, po njegovem potrjujejo obiskovalci, ki jih je bilo letos dvakrat več kot lani. Vsako leto pa se prireditelji naučijo kaj novega in rastejo skupaj s festivalom in tako Martin obljublja, da bo prihodnje leto festival zagotovo še boljši kot letos.
Pravi harmonikarski spektakel pa obljublja za leto 2016, ko bo v Prilozju harmonikarska olimpijada, na kateri se bodo pomerili najboljši harmonikarji z vsega sveta. Kvalifikacije za olimpijado so bile že na tokratni prireditvi, in sicer na Melodyadi, ki je bila hkrati samostojno harmonikarsko prvenstvo, na katerem so se harmonikarji pomerili v štirih starostnih skupinah. Komisija, v kateri so bili Jani Lipičnik, Vesna Ivkov in Tomaž Rožanc, je presodila, da je absolutni prvak Simon Vrbec iz Trzina.