Zabava

Conchita jim je dvignila pritisk

A.M.
7. 8. 2014, 19.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V 60. in 70. letih so na vzhodu Evrope večkrat organizirali festival, ki naj bi bil »socialistična« konkurenca evrovizijskemu. Kot kaže, naj bi ga obudili.

Alesh Maatko

Potem ko so letos v Kopenhagnu izžvižgali ruski predstavnici in po zmagi Avstrije s transvestitom Conchito Wurst, je ruskim homofobom prekipelo.

Udeležbo je doslej potrdilo 6 držav, Rusija pa je že določila svojega predstavnika.

Že oktobra nameravajo v Sočiju, prizorišču letošnjih zimskih olimpijskih iger, obnoviti intervizijski festival, ki bo po besedah podpredsednika komunistične partije Valerija Raškina »heteroseksualni« ustreznik Evrovizije. V nasprotju s prvotno »Intervizijo«, na kateri so pogosto sodelovale tudi nečlanice vzhodnega bloka (na primer Finska, Avstrija, nekdanja Jugoslavija itd.), pa imajo letos pravico sodelovati samo države iz nekdanje Sovjetske zveze ter 6 držav t. i. Šanghajskega sporazuma, med njimi Kazahstan, Tadžikistan in Kitajska.

Udeležbo je doslej potrdilo 6 držav, Rusija pa je že določila svojega predstavnika, 19-letnega Aleksandra Ivanova. Sietse Bakker, ki je pri EBU zadolžen za Evrosong, je komentiral: »V tako kratkem času je težko organizirati festival, ki bi bil primerljiv z našimi standardi. Natančno si bomo ogledali, da format ni preveč podoben našemu, saj smo ga zaščitili. Skrbno pazimo na plagiatorje.«