Zabava

Dream Theater ponovno v Ljubljani

STA / J. P.
4. 2. 2014, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Progresivna ameriška metal skupina Dream Theater je zadnji dan januarja začela novo evropsko turnejo, na kateri predstavlja lani izdano ploščo Dream Theater. Slovenskih oboževalcev tudi tokrat ne bo izpustila, nocoj bo nastopila v mali dvorani Tivoli. Glasbeniki so v Tivoliju gostovali že leta 2005.

Band so leta 1985, tedaj pod imenom Majesty, ustanovili trije študenti slovitega newyorškega glasbenega kolidža Berklee: kitarist John Pertucci, bas kitarist John Myung in bobnar Mike Portnoy. Prvi in drugi studijski album, When Dream and Day Unite (1989) in Images and Words (1992), sta jim zagotovila občudovalce po vsem svetu, od takrat je njihova priljubljenost le še rasla.

V Ljubljani so prvič nastopili leta 2000 ter nato še leta 2005 in 2009.

Zasedba je svoj izviren metalski, a tudi liričen izraz doslej razvila in nadgradila z 12 studijskimi ploščami, nekaj koncertnimi posnetki in številnimi nastopi. Do danes so prodali več kot deset milijonov albumov in DVD-jev po vsem svetu.

Od prvotne postave sta ostala kitarist Petrucci in basist Myung, družbo jim delajo pevec James LaBrie, klaviaturist Jordan Rudess in bobnar Mike Mangini. Slednji se je skupini kot zadnji pridružil leta 2010, najnovejša plošča je tako njegov prvi posnetek z Dream Theater.

Glasbeniki bodo na evropski turneji, ki bo trajala do 2. marca, odigrali več kot 20 koncertov, konec marca pa jih čaka še koncertna pot po Severni Ameriki, piše na njihovi spletni strani.