Zabava

Kaj dela po Nietih?

K.Š.
21. 10. 2013, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Aleš Češnovar je poleg Igorja Dernovška in Primoža Habiča tretji ustanovni član skupine Niet nastale novembra 1983. Leta 2008 se je odzval povabilu prijatelja in soborca iz srednješolskih klopi Igorja. Sodeloval je pri združitvi novo oblikovanega benda in ponovnem prodoru le tega na domačo sceno.

Anja Armič

Kasneje v procesu pojavljanja na odrih, ter ob ustvarjanju novih pesmi in nastajanju avtorske plošče 13 začuti, da je njegov kreativni potencial v  prenovljeni skupini neizrabljen in da ne more več kaj bistveno prispevati k njenem nadaljevanju. Spozna, da se pogledi na glasbo in izraznost po letih mirovanja vsebinsko precej razhajajo. Sprejme odločitev in se poda na pot lastnega glasbenega ustvarjanja.

Anja Armič
V slabih treh letih mu uspe ustvariti album enajstih avtorskih skladb, ena (Zastave) je v bistvu priredba pesmi njegove bivše skupine Niet. Da bi dodal še malo več lirične vsebine in poudarka si je teksta za dve pesmi "sposodil" pri Williamu Blake-u - Auguries of Innocence (originalen angleški tekst) in pri Francoisu Villon-u - Mali Testament, odsek iz le tega preimenovan v Ljubezensko (slovenski prevod Janeza Menarta). 

Material je v letu 2013 ob pomoči nekaj odličnih slovenskih glasbenikov uspel strniti v zvočno podobo v studiu Boruta Činča, kateremu je obenem zaupal tudi producentsko taktirko.
K projektu snemanja plošče Bard mu je uspelo pritegniti izvajalce, ki so pustili vsak svoj pečat, ter dodali posnetkom izjemne nove dimenzije in specifično glasbeno atmosfero. 

Na snemanju so sodelovali: 

Vasko Atanasovski - saksofoni in flavta ***

Borut Činč - klaviature Hammond, ter akustična kitara (ritem) ***

Nino Mureškič - tolkala***

Dejan Lapanja - bobni v petih pesmih, ter električna kitara v dveh pesmih***

Severa Gjurin - drugi vokal v Vzhod & Zahod***

Jure Kremenšek (Dandelion Children) - nadgradnja vokalov, ter slide kitara v  Simetiji vesolja

Sam je na plošči zapel glavni vokal, igral vse bas linije, ter večino kitar. Vse pesmi na plošči so precej sporočilne, vsebinsko in glasbeno nekoliko drugačne od tega, kar se v slovenskem glasbenem prostoru pojavlja danes. Osnovni pristop in vodilo pri snemanju so bili preprostost, glasbeni minimalizem, naraven zvok brez odvečnih efektov in dinamika. Enostavno rečeno slikanje občutkov in emocij z glasbo. 

Predviden izid prvenca z naslovom Bard v samozaložbi in nakladi 1000 kosov bo v novembru 2013.

Bard je preprosto povedano ljudski pevec, ki z glasom, ter s čustvi prepojenim petjem predaja občutke zavesti o samem sebi, o lastni naravi, izvoru, o svojih in skupnih koreninah, ter tako prižiga luč v tunelu nakazujoč smer.

Človekov glas je najlepši in tudi najbolj pomemben naraven inštrument saj je neposredno povezan s posameznikovo bitjo.

Bard je zgodba o enosti in povezanosti vsega v vesolju, a hkrati tudi o posameznikovih intimnih občutkih, individualnosti in potencijalu ljubezni, ki se skriva v vsakem izmed nas.

Bard ni filozofski odnos do sveta, temveč neposredno doživljanje in iskustvo le tega.

Bard je praznovanje in radost soustvarjanja ob podpori vsem oblikam življenja in nadaljevajna.
 Bard je klic k revoluciji, vendarle je ta z razliko od vseh danes tako “popularnih revolucij”, obrnjena v nasprotno smer. Prst je namesto v okolico uperjen v samega sebe. “Ti” si začetek in konec vseh stvari. Zato je ključno prepoznavanje lastnega bistva in s tem posledično tudi okolice, tako vsega pojavnega, kakor očem skritega. Širitev zavesti o medsebojni odvisnosti, povezanosti v celoto, enost. Udejanjanje teh spoznanj v vsakdanjem življenju je zato pogumno in srčno saj posameznika prevrednoti v temeljih in ga osredišči v njegovem bistvu. Te vrste sprememba je tako rekoč edina možna in “prava revolucija”, ki prinaša trajne in korenite spremembe. S ponovnim “počlovečenjem” ljudi pa koristi tako posamezniku, kot družbi.

Siberija prvi singel s prihajajoče plošče predstavlja človekov klic po svobodi in hrepenenje posameznika po vrnitvi k lastnim pa tudi skupnim koreninam, k poznavanju samega sebe in od tod sveta. Prav ta spoznanja in zavedanje so lahko ključna za človekovo polno čuječe, ter osmišljeno življenje. Je tudi klic narave in poziv k naravi, naši skupni materi.

1.Siberija

2.Umiranje ∞ Življenje

3.Novo jutro

4.Simetrija vesolja

5.Zvenenje

6.Ljubim

7.Priča

8.Ljubezenska

9.Zastave

10.Auguries of Innocence

11.Vzhod & Zahod