Zabava

Dedek in vnuk širita glasbeno modrost in mladost

Anja Pečovnik
10. 8. 2013, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avsenikova glasba, ki je tudi uradno postala del slovenske duhovne kulturne dediščino, praznuje šestdeset let.

Lady

Kako veliki so bili njihovi svetovni uspehi v preteklosti, najlepše pričajo množice poslušalcev v sedanjosti, živo zagotovilo, da bo delo slovitih bratov Slavka in Vilka Avsenika še dolgo odzvanjalo med ljudmi in ima njuna glasba svetlo prihodnost. Slavko jo je našel tudi v sinu Gregorju in 22-letnem vnuku Sašu, ki je s svojim ansamblom Avsenikovov uradni naslednik in edini, za katerega 83-letni virtuoz na hamorniki pesmi ustvarja še zdaj. Slavkov pogled na to, da so njegovi potomci krenili po njegovi poti, je praktičen: »Vsak mora imeti poklic. Vesel sem, da so z glasbenim uspešni. V življenju sta pomembna poklic in uspeh.«

Kaj potrebuje glasbenik za svetovni uspeh? Zgolj talent najbrž ni dovolj.

Slavko: Talent je veliko, vendar brez ogromno dela, ur in ur vadbe inštrumenta ni nič. Ne moreš odigrati tega, kar hočeš. Glasbi moraš biti predan stoodstotno.

Sašo: Ampak ti si imel izjemno srečo, da so ljudje to, kar si ustvaril, sprejeli. Veliko glasbenikov vadi ure in ure, vendar s svojo glasbo ne prodrejo do ljudi. Nijhovo sporočilo jih ne zanima, kar si ljudem sporočal ti, so od tebe jemali. Zadnjič sem se, denimo, ob šestih zjutraj vrnil iz Nemčije. V šotoru je bilo tri tisoč ljudi. Vsi, stari in mladi, so poznali njegovo glasbo. Šele ko vidiš, da je to ena redkih glasbenih zvrsti, ki povezuje generacije, da jo lahko poslušajo vsi in v njej vsi najdejo svoje sporočilo, dojameš njeno pravo širino.

Več si lahko preberete v tiskanem izvodu Lady ...