Zabava

Viktorji 2009: Režija prvič v ženskah rokah

14. 3. 2013, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodenje viktorjev so leta 2009 zaupali Tadeju Tošu, plesne točke pa je prispevala plesna skupina Maestro pod vodstvom odličnega Anžeta Škrubeta ...

Arhiv revije Stop, Žare Modlic
Dobitnik najžlahtnejšega viktorja je Dragan Bulič.

Režijsko taktirko prireditve Viktorji 2009, skupaj s scenarijem in izbiro voditelja, mariborskega dramskega igralca in stand up komika Tadeja Toša, so zaupali režiserki (režija je bila tokrat prvič v ženskih rokah) Barbari Zemljič. Je diplomirana filozofinja, uspešno pa je končala tudi študij režije na AGRFT-ju. Svojo nalogo je odlično opravila (kot je v svoji oceni za revijo Stop zapisal Simon Kardum: "Ena boljših odrskih postavitev in eden boljših televizijskih prenosov v zgodovini. Precizno."). Nič nenavadnega, ko pa ima Barbara Zemljič že nekaj kilometrine v praksi, saj že enajst let ustvarja na TVS, kot režiserka in scenaristka (oddaje Studio City, Sobotno popoldne, Turbolenca, Prvi in drugi ...). Njeni projekti pa so tudi dokumentarni  in kratki filmi Naši vrtovi, Miza, ki tudi laže, Planet prihodnosti, Proti oknu, Lasje ... ter koncerti Volkswagner, Deva Premal ...

Arhiv revije Stop, Žare Modlic
S priredbo skladbe Mala terasa je navdušil voditelj Tadej Toš.

Dobitniki viktorjev popularnosti:

radijska osebnost: Denis Avdić

radijska postaja: Radio Center

glasbeni izvajalec: Siddharta

televizijska osebnost: Boštjan Romih

televizijska oddaja: Na zdravje!

lokalna ali kabelska TV-postaja: Golica TV

Arhiv revije Stop, Žare Modlic
Med oglasnimi bloki nas je v dvorani zabaval stand up komik Boštjan Gorenc Pižama.

Dobitniki strokovnih viktorjev:

otroška in mladinska TV-oddaja: Enajsta šola

obetavna medijska osebnost: Seku M. Conde

igrana TV-oddaja ali TV-film: Angela Vode, skriti spomin

dokumentarna TV-oddaja: Darfur - vojna za vodo

zabavna TV-oddaja: As ti tud not padu?!

voditelj zabavne TV-oddaje: Jurij Zrnec

informativna TV-oddaja: Odmevi

voditelj informativne TV-oddaje: Slavko Bobovnik

Arhiv revije Stop, Žare Modlic
S pesmijo Stairway to heaven se je predstavila Lucienne Lončina.

viktor za posebne dosežke: Val 202 (Utemeljitev: Slovenski glasbeniki se radi pritožujejo, da jim radijske postaje ne dajo zaslužene priložnosti in podpore, ker predvajajo zgolj preverjene uspešnice. Vendar nekatere radijske postaje še cenijo domačo ustvarjalnost, ki morda ne gre v uho že ob prvem poslušanju. Val 202 manj sredinskim izvajalcem ne daje le priložnosti, da se predstavijo v etru, ampak jih aktivno spodbuja h kakovostni produkciji. Izbor Imamo dobro glasbo je marsikateremu omogočil preboj iz garaže na najbolj poslušano radijsko postajo, uredništvo Vala 202 pa je v pogosto enoličnem slovenskem glasbenem prostoru izvedlo projekte, ki so podrli meje žanrov in nam omogočili drugačen pogled: za svoj 35. rojstni dan so v šesturnem maratonu v živo prirejali prelomne slovenske uspešnice, dvakrat so v medijsko odmeven dogodek združili simfonični orkester in rokerje – Siddharto in Dan D. Že več kot desetletje omogočajo, da glasbenike spoznamo tudi v akustični različici – "izštekane". Ker dajejo priložnost in prednost kakovostni, žanrsko različni glasbi in ker dokazujejo, da imamo v Sloveniji dobre glasbenike, podeljujemo viktorja za posebne dosežke odgovornemu uredniku Mirku Štularju in glasbenemu uredniku Andreju Karoliju.

viktor za posebne dosežke: Perpetuum Jazzile (Utemeljitev: Deževna ploha še ni požela tolikšnega navdušenja, kot jo je ta. Kot bi se usula sredi puščave! Osem milijonov ljudi si je vzelo čas in se ji prepustilo, da jih ponese v temno deželo, kjer se ploha razdivja v nevihto. Če bi jo le slišali, ne bi verjeli, da sta grom in strela del skladbe, izvedene zgolj vokalno. Zato jo je bilo treba videti! Dandanes najdemo redko koga, ki si je na najpopularnejšem spletnem video servisu Youtube ne bi ogledal. V mesecu dni je posnetek zbral več kot tisoč petsto občudujočih komentarjev. V petih mesecih po objavi je presegel osem milijonov ogledov. Za to ekstravagantno izvedbo in izjemen spletni dosežek se je zasedbi Perpetuum Jazzile poklonila tudi ameriška skupina Toto, ki je skladbo prvič izvedla v začetku osemdesetih let. Čeprav vokalna zasedba Perpetuum Jazzile ni avtorica skladbe Africa, je himno kot ambasador Slovenije ponesla v najbolj odmaknjene kotičke sveta, zato zboru podeljujemo viktorja za posebne dosežke.

Arhiv revije Stop, Žare Modlic
Plesno točko pred razglasitvijo viktorja za življenjsko delo je prispevalo plesno društvo Salam Ghazeea.

viktor za življenjsko delo: Dragan Bulič (Utemeljitev: Še pomnite, prijatelji, kaj ste poslušali v šestdesetih in sedemdesetih in kdo je za vas to glasbo izbiral? Ni veliko glasbenih urednikov, ki bi jih lahko imenovali za legendarne – ne le zato, ker ga poslušamo že četrto desetletje, ampak predvsem zato, ker je kljub menjavam terminov, oddaj in celo medijev vedno ostal v središču dogajanja. Sprva je delal na Radiu Študent, kmalu zatem je postal nepogrešljiv član redakcije drugega programa Radia Slovenija. Že leta 1979 je začel obujati glasbene spomine ob sobotah zvečer, nekaj časa tudi v televizijski oddaji Sobotna noč, potem pa je svoj položaj utrdil v torkovem Štosu. Dragana Buliča opisujejo kot strastnega navijača domačega rocka in popa, sam pa se označuje za selektorja, ki le izbira igralce. Poleg tega je tudi strasten arhivar glasbene zgodovine, s koncertno kilometrino, s kakršno se lahko pohvali le malokdo. Zavidljiv seznam povabljenih ustvarjalcev je sestavil že ob počastitvi njegove tisoče oddaje, nov mejnik pa je postavil z odmevnim dobrodelnim dogodkom Še pomnite, prijatelji, na katerem so se zbrali najvidnejši akterji slovenske pop in rock scene šestdesetih in sedemdesetih let. Nekateri med njimi so po desetletjih mirovanja posebej za ta dogodek obrisali prah s kitar. Ker je glasbeno zgodovino opazoval, arhiviral in komentiral z osebno širino ter ker jo je pomagal tudi soustvarjati, podeljujemo viktorja za življenjsko delo Draganu Buliču!

Glasbeni izvajalci, ki so nastopili na prireditvi: skupina Hazard s pesmijo Kopalnico ima, skupina Plavi orkestar s pesmijo Amerika, Lucienne Lončina s pesmijo Stairway to Heaven ter Alenka Godec in Tinkara Kovač s pesmijo Tvoje jutro.

Arhiv revije Stop, Žare Modlic
Na viktorski zabavi je za odlično vzdušje poskrbela skupina Xequtifz.