Zimski športi

Tina Maze tretja v Lake Louisu

STA/J.P.
7. 12. 2014, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Švicarka Lara Gut (1:18,46) je zmagovalka superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v kanadskem Lake Louisu. Druga je bila ameriška povratnica v karavano svetovnega pokala Lindsey Vonn (+0,37), tretja pa dvakratna olimpijka zmagovalka Tina Maze (+0,81), ki je še nekoliko povečala vodstvo v skupnem seštevku pokala.

Reuters

Ilka Štuhec je bila na prvi tekmi v tej disciplini v novi zimi 22. (+2,04), Maruša Ferk 29. (+2,43), Vanja Brodnik pa 50. (+3,64).

"V Lake Louisu sem dosegla najboljše nastope doslej in sem tega zelo vesela. Vidi se, da smo na pravi poti tudi v superveleslalomu. Z nastopom smo zadovoljni v celotni ekipi. Današnja tekma se mi je kar dobro posrečila, brez večjih napak. Ko sem prišla v cilj, pa sem videla, da bi lahko še kaj naredila in se je dalo bistveno bolje 'spustiti', kar meni ni uspelo. To je z velikansko prednostjo dokazala tudi Lara Gut. Imam še rezervo in moj nastop je lepa popotnica za naprej," je bila zadovoljna Mazejeva.

Slovenska šampionka se je v boj za najvišja mesta pognala s številko 16, ki jo je imela tudi na sobotni tekmi smuka, na katerem je po eni sami, a veliki napaki zasedla osmo mesto. Tokrat je bila veliko bolje na poti in se je približala zmagi, ki jo je dosegla na petkovem prvem smuku. Dotlej vodilno Nemko Viktorio Rebensburg je prehitela za šest stotink.

Nato je za Črnjanko zaostala branilka velikega kristalnega globusa Anna Fenninger, ta je bila na koncu osma, v nadaljevanju pa sta jo prehiteli najprej Gutova, nato pa še Vonnova. Slednja je s tem po sobotni zmagi lepo zaokrožila petkovo vrnitev (8. mesto na smuku) v belo karavano po skoraj enoletni odsotnosti zaradi poškodbe.

Mazejeva se je lahko veselila ne le tretjega mesta, ampak najboljših dosežkov na severnoameriški turneji doslej. Slovenija je imela poleg Mazejeve še tri tekmovalke, Štuhčeva in Ferkova sta potrdili, da se približujeta najboljšim, Vanjo Brodnik pa čaka še precej dela, da bo lahko stalna dobitnica točk pokala.

Mazejeva pa tlakuje pot k novi osvojitvi velikega kristalnega globusa, saj je trenutno edina, ki lahko zmaga v vseh disciplinah, kar je že dokazala z zmagama v slalomu in smuku v manj kot mesecu dni.

"Veleslalom sem na začetku sezone začela bolj slabo, v nadaljevanju pa sem dokazala, da sem lahko pri vrhu v vseh disciplinah. Ekipa je super, dobra energija je med nami. Vsak ve, kaj je njegova naloga in delo, ki ga opravljajo, je vrhunsko. Ne glede na to, da le jaz smučam, pa so vsi zaslužni za te uspehe," je menila Mazejeva.

V svetovnem pokalu ima na čelu sedaj skupno 380 točk in 117 točk prednosti pred Fenningerjevo na drugem mestu, Avstrijka Kathrin Zettel na tretjem mestu zaostaja 130 točk, četrta pa je že Vonnova s 168 točkami zaostanka.

Svetovni pokal se bo nadaljeval v Evropi, prvo naslednje prizorišče pa bo v švedskem Aareju, ki bo leta 2017 gostil tudi svetovno prvenstvo. Dekleta bi sicer morala sobotni veleslalom voziti v Courchevelu, ta bo zdaj v Areju v petek, slalom pa bo namesto v nedeljo na sporedu v soboto. Tekmo v Franciji so morali zaradi pomanjkanja snega odpovedati.

"Vseeno mi je, kje tekmujem. Pomembno je, da gremo čim prej tja, kjer so lahko tekme in da bomo imeli dovolj časa, da se pripravimo na nov vikend," je končala Mazejeva.