Zimski športi

Tina Maze izenačila rekord slovitega Leona Štuklja

STA / J. P.
18. 2. 2014, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Tina Maze na olimpijskih igrah v Sočiju na novo piše zgodovino slovenskega športa.

Reuters

Kot prva Slovenka je osvojila zlato kolajno v zimskih športih, kot prva Slovenka po osamosvojitvi je na istih igrah osvojila dve zlati kolajni ter se po 90 letih izenačila s telovadcem Leonom Štukljem, ki je bil dvakrat zlat na poletnih igrah v Parizu 1924.

Štukelj je bil prvi Slovenec s tremi zlatimi kolajnami v individualnem športu na olimpijskih igrah. Najprej je slavil na poletnih igrah leta 1924 vParizu v gimnastiki v mnogoboju in na drogu. Tretjo zlato kolajno pa je osvojil na krogih na igrah leta 1928 v Amsterdamu.Dve zlati kolajni, tako kot Mazejeva, ima le še en telovadec Miro Cerar, ki je kraljeval na konju z ročaji na igrah v Tokiu leta 1964 in na igrah v Ciudad de Mexicu leta 1968.

Prva Slovenka, ki je osvojila zlato kolajno v zimskih športih in prva, ki je po osamosvojitvi na istih igrah osvojila dve zlati kolajni.

Po osamosvojitvi Slovenije sta prvo zlato kolajno osvojila veslača Iztok Čop in Luka Špik v dvojnem dvojcu na igrah v Sydneyju leta 2000, na istih igrah je bil zlat tudi strelec Rajmond Debevec. Do naslednjega zlata v Pekingu je moralo miniti osem let, ko je bil zlat atlet Primož Kozmus v metu kladiva, in nato preteči še štiri leta, ko je v Londonu kot prva Slovenka zlato kolajno osvojila judoistka Urška Žolnir. 

V moštvenih športih sta edina nosilca zlate olimpijske kolajne rokometaša Alenka Cuderman in Rolando Pušnik, ki sta bila člane zlate jugoslovanske rokometne odprave na igrah leta 1984 v Los Angelesu.