Ostali športi

Še osmič na Vršič s ponyjem, letos spet junija

A.B.
19. 4. 2022, 15.11
Posodobljeno: 19. 4. 2022, 15.51
Deli članek:

Prvo junijsko soboto se bodo ljubitelji ponyjev, klasičnih 20-palčnih zložljivih koles brez prestav, znova podali na juriš na Vršič.

Sedaj že tradicionalno tekmovanje Red Bull Goni Pony se bo odvilo že osmič, število prijav je omejeno, trenutno pa je prostih še manj kot pol štartnih mest.

Red Bull Goni Pony je več kot le dirka na malih kolesih. Gre za vrhunsko vzdušje in pravi žur, ob obveznih retro opravah tekmovalcev, energičnih navijačih in spimpanih ponyjih. Slednji seveda znotraj dovoljenega, da ostanejo čim bližje originalu, kar potrdi pregled pred dirko. Letos se dogodek po dveh letih, ko se je odvijal jeseni, spet seli na pozno pomladanski termin. Letošnji datum je sobota 4 junij.

Tekmovalci se na pot poženejo iz Kranjske Gore, premagati pa morajo 13 in pol kilometrov, 801 višinski meter in 24 tlakovanih serpentin. Na ponyju brez prestav to seveda ni enostavno, nekateri kolesa lep del poti tudi porivajo, teči je prepovedano, a najboljši redno poskrbijo za vrhunske športne dosežke. Njihovih časov se ne bi sramovali niti rekreativci, ki na Vršič prikolesarijo z vrhunkimi cestnimi kolesi. Lanski zmagovalec pri moških, Luka Kovačič, je za pot potreboval 39 minut in 54 sekund, kar je sicer 15 sekund več, kot znaša rekord. Tega je postavil prav on, leto prej. Zmagovalka Barbara Trunkelj je za naskok na Vršič lani potrebovala 49 minut.

Luka Kovačič je lani po dirki povedal: »Vsako leto je malo drugače. Spet sem moral dati vse od sebe, saj klanec ni nič bolj položen. Na koncu sem z dosežkom kar zadovoljen. Ne vem kakšen prenos ima moje kolo, s tem se ne obremenjujem preveč – ali pridobiš na ravnini ali na klancu. Kot vsako leto sem imel peš odsek malo pod Tonkino kočo, tam je strmina najhujša. Teči ne smeš, a tudi s hojo več pridobim kot izgubim, da mi v nogah ostane še nekaj moči za zadnje kilometre.“

Ob spopadu močnih nog s strmino pod Vršičem se vsi udeleženci tekmovanja pomerijo tudi v borbi z retro kostumografijo. Najboljši pri tem so prav tako razglašeni in nagrajeni.

Vse informacije o dogodku in prijave: https://www.redbull.com/si-sl/events/goni-pony