Ostali športi

Mina Markovič prva favoritinja

STA / S.R.
8. 5. 2013, 15.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Logu pri Brezovici je vse pripravljeno za tekmovanje za svetovni pokal v športnem plezanju, ko bo to majhno naselje v bližini Ljubljane ob koncu tedna že tretjič zapored gostilo najboljše športne plezalce sveta.

Mediaspeed
Mina Markovič

Prva slovenska favoritinja bo Mina Markovič, Maja Vidmar je tik pred zdajci odpovedala nastop. Za glasbeni uvod bodo v petek ob 22. uri poskrbeli člani priljubljene slovenske rock skupine Siddharta. Člani skupine s Tomijem Megličem na čelu bodo nastopili tik pod plezalno steno, na kateri se bodo naslednji dan, v kvalifikacijah, pomerili najboljši športni plezalci z vsega sveta. Polfinale in finale bosta na sporedu v nedeljo.

Organizatorji tekmovanja, Športno plezalno društvo Korenjak pod pokroviteljstvom Planinske zveze Slovenije in njene Komisije za športno plezanje, so letos poskrbeli za nekaj novosti, s katerimi nameravajo še bolj navdušiti vse ljubitelje plezanja. Stena je po besedah vodje tekmovanja Lorina Mösche prenovljena, poskrbeli pa so tudi za zanimive in nevsakdanje oprimke, ki bodo navdušili vse tiste, ki si bodo v živo ogledali preizkušnje športnih plezalcev v vertikali. Za "strokovne" komentarje med plezanjem bo letos zadolžen televizijski in radijski voditelj, ustvarjalec slovitega Radia Ga-Ga, Sašo Hribar.

Za razliko od težavnosti pri balvanih tekmovalci nimajo varovalnih vrvi, balvanske smeri so namreč bistveno krajše od tistih pri težavnosti, od tekmovalcev smeri zahtevajo hitre reakcije, obvladovanje dinamičnih gibov, skokov, predvsem pa veliko moč. Zmagovalec balvanskega tekmovanja je tisti, ki zbere največje število vrhov v najmanj poskusih v treh krogih tekme - kvalifikacijah, polfinalu in finalu. To je lani na Logu uspelo najboljši slovenski športni plezalki Markovičevi, ki je prepričljivo slavila zmago.

Markovičeva, v zadnjih dveh sezonah je dvakrat osvojila skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti, je uspešna tudi v balvanskem plezanju in vsakič meri na najvišja mesta. "Prepričana sem o svoji zelo dobri pripravljenosti, vendar pa je pri balvanih uspeh vedno nekoliko odvisen tudi od samih balvanov in dnevne forme. Zagotovo bo zmago zelo težko ponoviti, želim si res dobro plezati in pokazati, kaj zmorem. Veseli me opazen napredek, ki sem ga v spomladanskem pripravljalnem obdobju dosegla pri dolgo moji najšibkejši točki, skokih, in drugih dinamičnih gibih, saj zdaj lahko naredim kakšen skok več. Sicer pa rajši tekmujem nekje daleč stran od doma, vendar pa sta tudi domače občinstvo in posebno vzdušje dodatna motivacija in energija za kakšen gib več, kar se potem odraža tudi v dobrem plezanju in lepih rezultatih," je 25-letna Ptujčanka razmišljala pred prvim domačim vrhuncem sezone. Drugi bo ob koncu sezone z novembrsko tekmo v težavnosti v Kranju.

Selektor članske reprezentance Simon Margon in trener Roman Krajnik sta za tekmo oblikovala najštevilčnejšo ekipo doslej, v kateri bo kar 13 plezalcev, priložnost pa bodo ponudili tudi mlajšim. Med osrednjimi slovenski aduti so poleg Markovičeve še veteran Klemen Bečan ter obetavna Jernej Kruder in Domen Škofic. Maja Vidmar se je tik pred zdajci odločila, da bo zaradi manjše poškodbe mezinca na roki odpovedala Log in se raje pripravila na prihajajočo sezono v težavnosti ter evropsko prvenstvo, ki bo 12. in 13. julija v Chamonixu.