Euro2016

VIDEO: Za uvod spopad med pijanimi Angleži in lokalnimi tolpami

G.G.
10. 6. 2016, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Drevi so bo začelo najpomembnejše športno tekmovanje letos – težko pričakovano evropsko nogometno prvenstvo. Na otvoritveni tekmi se bodo domačini Francozi v Parizu pomerili z Romunijo.

Policisti so hitro naredili red.
Slovenske barve bodo v Franciji zastopali sodniki Damir Skomina, Jure Praprotnik, Robert Vukan, Matej Jug in Slavko Vinčić.

Prvič v zgodovini bo na evropskem prvenstvu tekmovalo 24 držav, med katerimi ne bo Slovenije, zato pa bomo lahko v »kategoriji majhnih držav« pesti držali za Islandijo in Wales.

Na stavnicah so sicer favoriti klasični. Gostiteljica Francija in svetovna prvakinja Nemčija, sledijo pa Španija, Belgija, Anglija, Italija.

Vstopnice so šle v prodajo kljub temu, da Francijo v zadnjem obdobju zaznamujejo stavke in protesti, že ves čas pa se kot črn oblak nad prvenstvom zadržujejo teroristične grožnje.

Pred začetkom je v Marseillu, kjer bo jutri tekma med Anglijo in Rusijo, za popestritev poskrbela peščica angleških pijandur. Kot je že v navadi, so se Angleži zbrali v »svojih« lokalih in vase zlivali ogromne količine piva in drugih alkoholnih zvarkov. Okoli polnoči so začeli kričati: »Isis, kje ste?« V Marseillu, kjer je okoli tretjina prebivalcem muslimanov, je to seveda huda provokacija. Čez nekaj minut so izza vogalov pridrvele tolpe mladcev, ki so izkoristile priložnost za spopad. Začelo se je prerivanje, metanje stolov, zapele so pesti, dokaj hitro pa je posredovala policija in s solzivcem naredila konec »zabavi«.

Policisti so prijeli dva angleška navijača, enega pa odpeljali v bolnišnico, ker je utrpel poškodbe glave, potem ko je nekdo s stolom preizkusil trdnost njegove lobanje.